Auxerre
Auxerre este unul dintre orașele burgunde care merită vizitate. În anii 90, atunci când am descoperit lumea liberă în Franța, nu știam despre acest oraș decât că are o echipă de fotbal în prima ligă, cu un antrenor legendar, Guy Roux, care avea să bată toate recordurile de longevitate – 44 de ani la acest club!
Orașul poate fi descoperit cel mai bine urmând traseul cadetului Roussel (are si o statuie în centrul orașului), o plimbare la pas de 5 km care permite descoperirea centrului istoric și 67 de curiozități ale urbei.
În orice caz, nu trebuie ocolite catedrala Sfântul Ștefan (Saint-Etienne), o capodoperă a artei gotice din secolul 13, a cincea biserică construită în această locație după ce a fost demolată biserica romană din secolul 11, și mai ales Abația Saint-Germain. În aceasta din urmă trebuie să vedeți criptele carolingiene din secolul 9, construite în jurul mormântului sfântului patron al abației (378- 448) și decorate cu picturi murale remarcabile prin starea lor de conservare, mai ales că sunt cele mai vechi din Franța.
Vă puteți de asemenea bucura de o plimbare pe cheiurile râului Yonne sau cu șalupa pe Canal du Nivernais. În orice caz, înainte de apusul soarelui trebuie să treceți pe malul celălalt al râului, peste podul Paul Bert, pentru a admira orașul în cea mai bună lumină posibilă.
Pentru cei care iubesc natura, merită un ocol și parcul Arborelui Uscat (Parc de l’Arbre-Sec), construit deasupra unei mlaștini vechi pe malul râului Yonne și a Canal du Nivernais, în care sunt plantați aproape 300 de copaci și unde primăvara înfloresc circa 7.000 de plante, iar vara alte 20.000.
Dacă vi se face foame sunt recomandate Bistro du Batardeau, cu mâncăruri specific burgunde, sau la Cantina, pe chei, unde sunt amestecate produse locale și de sezon cu o ambianță familială. Iar iubitorii de lux pot încerca l’Asperule, unde un chef japonez îi va încânta datorită experienței câștigate în umbra unor mari șefi cu stele Michelin.
Și pentru că nicăieri în Burgundia nu poate fi ocolit vinul, iesiți din oraș și gustați din vinurile de Irancy, Coulange-la-Vineuse, Saint-Bris sau Chablis.
Însă o dată iesiti din oraș, nu vă rezumați doar la vin și nu ocoliți castelele Ancy-le-Franc, un uimitor palat al Renașterii, capodoperă a lui Serlio, unul dintre arhitecții lui Francisc I, ca parcul său imens, picturile murale și apartamentele bogat decorate, ori cel de la Tanlay, o altă construcție renascentistă, care apartinut familiei Coligny și a fost, în timpul războaielor religioase, nu important loc de întâlnire al hughenoților.