Blog

Blog
Viitorul din spatele promisiunilor electorale

Comments (0) - Politică

Viitorul din spatele promisiunilor electorale

Trăim în cea mai bună lume posibilă și, mai ales, într-o țară în care laptele și mierea curg pe străzi. Păcat că au eradicat câinii vagabonzi că începeau și ăștia să umbre cu covrigi, de Buzău, în coadă…

Cel puțin așa cred cei care se uită pe la televiziunile de știri și în gura politrucilor aflați deja în campanie electorală!

Însă, dacă reușim să privim în spatele scenei poleite pe care se tot chinuie eternii candidați să ne-o arate, vedem că lucrurile nu stau deloc așa. Cu un deficit cronic, a cărui reducere, chiar întinsă pe opt ani tot e o provocare datorită cheltuielilor nesimțite de funcționare ale statului, lumina viitorului numai în nuanțe de roz nu e.

Recent guvernul a luat o nouă măsură electorală după ureche, contra mersului economiei reale, în speranța creșterii încasărilor bugetare anul viitor: majorarea salariului minim de la începutul lui ianuarie. Acest lucru a mulțumit doar sindicatele, care, în mare parte reprezintă doar angajații statului. Pentru firme acest lucru reprezintă prima piatră de moară care li se agață de gât în avans, pe lângă cele care vor urma…

Un pic mai târziu vor urma și altele, cum ar fi eliminarea totală a scutirilor pentru IT, construcții, agricultură și altele care mai beneficiază de așa ceva. Nu sunt un mare fan al acestor benaficii pe care le primeau doar unii dintre angajați, ceilalți putând să se considere discriminați, dar au ajutat pentru creșterea unor sectoare esențiale ale economiei!

Și mai răzbat și alte zvonuri despre ce ni se pregătește cu seninătate, nepăsare și incompetentă! Pentru că niște idioți dintr-un guvern anterior, care nu stiau că microîntreprinderile sunt coloana vertebrală a antreprenoriatului românesc și au planificat prin PNRR distrugerea acestora, anul viitor se pregătesc noi măsuri pentru modificarea condițiilor de funcționare a acestora. Probabil scăderea plafonului cifrei de afaceri până la care o firmă poate fi microintreprindere și eventual o nouă creștere a taxei pe cifra de afaceri.

De asemenea se preconizează o creștere a impozitării capitalului prin intermediul impozitului pe dividende, care va fi dus probabil la nivelul impozitului pe venit, de 10%. Și se pare că tot anul viitor nu vom scăpa nici de o majorare a impozitului pe salarii de la 10 la 16%, în timp ce creșterea TVA-ului la 21% ne va fi oferită ca bonus în 2026.

O veste bună pare să fie amânarea creșterii impozitelor pe proprietăți. Dar asta probabil pentru a nu scăpa încă din mână administrațiile locale, dacă vor deveni mai bogate…

Și încă nicio veste despre vreo scădere cât de mică a cheltuielilor de funcționare a statului, deși fară așa ceva, în condițiile unei economii în mare pierdere de viteză, toate celelalte măsuri vor fi ca o frecție la un picior de lemn, iar deficitul, în loc să scadă, va exploda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *