Rescrierea tacită a constituției
Recenta decizie de interzicere a candidaturii doamnei Șoșoacă pentru președenția României este doar încă un episod prin care judecătorii de la Curtea Constituțională rescriu constituția după bunul lor plac sau al celor care i-au pus acolo, în mod tacit, încălcând astfel votul nostru al tuturor. Și să fie clar, acești oameni, care se bucură de unele dintre cele mai mari avantaje ale sistemului, nu au fost aleși de noi ca să fie acolo, ci au fost numiți pe criterii politice, de niște prieteni sau parteneri de afaceri, pentru mandate de 9 ani!
Deci un candidat a avut dreptul să fie ales în Parlamentul European, dar nu are dreptul să încerce să devină președintele țării. Este o situație cel puțin ciudată…
Am citit o opinie, a unui fost judecător al Curții Constituționale, care spunea că, probabil, s-a considerat că doamna Șoșoacă a încălcat prin faptele ei constituția. Dar în cazul ăsta ar fi trebuit deschis un proces și abia la capătul lui, după o sentință definitivă, ar fi trebuit, dacă era cazul, să i se ia dreptul de a alege și a fi aleasă. Până la proba contrarie, orice cetățean trebuie să beneficieze de prezumția de nevinovăție și să-și păstreze toate drepturile neatinse. De fapt, alți oameni, ai puterii, au apărut pe liste la alegeri și chiar au fost aleși, deși erau anchetați sau chiar judecați pentru corupție, dar nu erau condamnați…
Și spun că acesta este doar un episod pentru că au mai fost și altele. De exemplu, tot Curtea Constituțională a decis, deși în acest caz nu era neutră, că pensiile speciale nesimțite (de 4 sau 5 ori mai mari decât pensiile la care ar fi avut dreptul acei oameni conform stagiului de cotizare) nu pot fi tăiate, deși în cazul unui referendum această propunere ar fi primit un vot majoritar zdrobitor. Și chiar și pe vremea lui Basescu sau a lui Dragnea au mai rescris câteva articole din constituție, schimbându-le sensul…
Oare ce ne vor mai interzice în perioada următoare? Ca să nu avem nicio cale de atac, pentru că ei reprezintă ultima instanță!
Ei bine, acești neica nimeni, ajunși judecători constituționali prin intermediul pilelor și prieteniilor politice, nu datorită profesionalismului ori ținutei morale, își permit să sfideze o țară întreagă! La fel ca și omul PSD-ului cu nume de unealtă agricolă, care conduce Autoritatea Electorală Permanentă!
Și să fie clar: nu o suport pe doamna respectivă și consider că ar fi o calamitate să devină primul om în stat. Dar este dreptul ei să încerce, atâta vreme cât nu există o sentință definitivă care să-i suspende dreptul de a candida!