Metz
Metz (Atenție! Francezii îl pronunță Mess!) este situat la intersecția a două axe de transport importante. Axa nord-sud, care unește Marea Nordului cu Mediterana, și axa est-vest care face legătura între Paris și Germania și mai apoi cu Europa de Est.
Istoria orașului începe cu mult înainte de cucerirea romană a Galiei, iar la Muzeul Curții de Aur (Musée de la Cour d’Or) se păstrează multe comori galo-romane, dar și tavane medievale pictate și picturi ale școlii locale.
Catedrala dedicată Sfântului Ștefan (Saint-Ettienne în franceză) are cea mai mare suprafață vitrată din întreaga Franță, dar și cele mai multe vitralii gotice din Europa. În privința înălțimi bolților, nu este depășită decât de catedralele de la Beauvais (rămasă neterminată) și Amiens.
Poarta Nemților (Porte des Allemands) este cel mai bine păstrat vestigiu din vechea fortăreață care proteja orașul.
Cartierul Imperial a fost construit de către autoritătile germane după anexarea Alsaciei și Lorenei în 1871. El este reprezentat în principal de „triunghiul imperial” delimitat de turnul de apă, biserica Sfânta Tereza și Porte Serpenoise. Împreună cu Neustadt (orașul nou) din Strasbourg, care este și mult mai mare, formează exemplul cel mai complet și mai bine conservat de urbanism german din timpul celui de-al doilea Reich. Și asta pentru că în Germania cartierele similare au avut mult de suferit de pe urma bombardamentelor din timpul celui de-al doilea război mondial.
Tot în Cartierul Imperial, Avenue Foch reprezintă o combinație uluitoare de stiluri arhitecturale, surprinzând prin amestecul conacelor franțuzesti clasice cu falsele castele medievale și clădiri eclectice în stil Art Deco. Ansamblul a fost creat la începutul secolului XX, când arhitecții au vrut să experimenteze amestecul de stiluri. Iar rezultatul este un peisaj urban unic în Franța și în Europa.
Cartierul Insulelor (Cartier des Iles), o zonă în mod surprinzător mai puțin frecventată de turiști, situat pe insulele Mosellei din mijlocul orașului, oferă locuri superbe de promenadă printre clădiri vechi și canale pitorești. Tot în acest cartier, în Place de la Comedie, se află Opéra-Théâtre din Metz, unul dintre cele mai frumoase teatre din Franta. Clădirea are o arhitectură clasică din secolul XVIII, iar sala opulentă are scaune de catifea roșie și balustrade aurite. După o renovare realizată în anii 60, numărul de locuri a fost redus, iar acum spațiul intim oferă vizionări perfecte de pe orice loc.
Lângă Place de la Comedie, în Grădina Dragostei (Jardin de l’Amour) se află Templul Nou. Însă acesta poate fi admirat cel mai bine de pe celelalte maluri. Iar noaptea, clădirea oferă o imagine superbă, oglindindu-se în apele râului.
Iubitorii artei moderne nu trebuie să ocolească Centrul Pompidou-Metz, amplasat într-o uriașă pălărie stilizată, care te invită să te adăpostești sub acoperișul său protector. (Nicio asemănare însă cu Teatrul Național din București, al cărui proiect s-ar fi inspirat de la pălăria lui Caragiale…) Veți găsi aici expoziții permanente și temporare, dar și ateliere diverse pentru copii și adulți.
Ar mai fi de vizitat biserica Saint-Maximin, care sub aparența unui exterior simplu ascunde frumusețea rafinată a unui edificiu de secol XII și 24 de vitralii realizate de către artistul suprarealist Jean Cocteau în anii 60. O personalitate complexă, poet, pictor și cineast, acesta a combinat simboluri religioase ancestrale cu desene geometrice, care nu se găsesc de obicei într-un locaș de cult. Și paleta de culori surprinde în egală măsură, trecând de la albastrul pastel la verde, roz, galben și „noul” lavandei…
Biserica Saint-Pierre-aux-Nonnain este unul dintre cele mai vechi monumente ale orașului. Construită ca bazilică romană în secolul VI, a fost apoi încorporată în centura de apărare a orașului, iar astăzi a fost transformată într-un centru cultural, care oferă un decor unic pentru concerte muzicale și expoziții temporare.
Capela Templierilor, datând din secolul XII, este una dintre cele mai interesante clădiri din Metz. Construită în formă de octagon, este singurul exemplu de capelă octogonală din Lorena.
Piața Saint-Louis, aflată în centrul istoric al orașului, aduce în actualitate, cu arcadele sale și casele în stil renascentist, un farmec distinct al lumii vechi. Sub arcade se află buticuri, cafenele și restaurante, care oferă un loc agreabil pentru a-ți trage sufletul după o plimbare prin oraș.
Iar dacă vreți să evadați un pic din agitația orașului, vă recomand esplanada, un spațiu verde cu arbori înalți, peluze și flori, de pe terasa căruia veți avea o imagine extraordinară asupra văii Mosellei și a muntelui Saint-Quentin.
Dacă mai aveți timp să mai zăboviți prin împrejurimile orașului, nu trebuie ratate Abbey des Prémontrés, ascunsă în pădurea de la Coucy, Château de Pauge, apeductul roman sau sătucul Sillegny.