Blog

Blog
Din nou spre o democrație originală…

Comments (0) - Politică

Din nou spre o democrație originală…

Își mai aduce cineva aminte de anii 90, când construiam o democrație originală și când discuțiile despre cum să tai coada câinelui erau la ordinea zilei?

Ei bine, după alegerile de acum o săptămână, am senzația că ne îndreptăm din nou într-acolo…

Organizarea alegerilor a fost un dezastru! Și nu prin prisma modului în care am mers noi la vot și am pus ștampila pe candidații preferați sau pe răul cel mai mic. Asta a mers bine, cel puțin unde am votat eu în București. Alegerile au fost un dezastru prin modul în care au fost numărate și centralizate voturile. Prin modul în care greșelile sistematice, voite sau din neglijență, din marea majoritate a secțiilor de votare, par să fi influențat rezultatul, mai ales acolo unde acesta era destul de strâns.

Încăpățânarea puterii de a lăsa alegerile locale într-un singur tur de scrutin și în cuplarea a două tipuri de alegeri ne duce cu gândul la vremuri de mult apuse în care nu conta cine și ce vota, ci cine număra voturile! Ori la teoriile conspirației, care spun că dacă votul nostru ar conta, atunci ar fi interzis!

Și acum să recapitulăm faptele care m-au împins spre această concluzie:

  • La aproape o săptămână după ziua votului, numărătoarea voturilor nu s-a încheiat și în foarte multe cazuri cheile de control nu se închid și sunt închise din pix.
  • Sunt cazuri concrete în care renumărarea voturilor a dus la rezultate complet diferite față de prima numărare. Iar dacă s-a repetat renumărarea, tot nu s-au obținut rezultate identice. Un exemplu ar fi la Costinești, unde a câstigat candidatul PNL după a nu știu câta renumărare, la două voturi, deși inițial pierduse.

Probabil de aceea se agață domnii Hopincă și Tuță de rezultatul primei numărători și refuză să accepte renumărarea…

Și totul culminează cu inversarea voturilor între principalii candidați, într-un sat pierdut din judetul Botoșani „pe fondul căldurii excesive și al oboselii”…

Deși suntem în secolul 21 (oare? nu e cumva doar visul nostru frumos?), în mare parte procesul de votare, numărare și centralizare a voturilor se desfășoară identic ca cel din epoca de dinainte de apariția computerelor și a internetului! Excepția o constituie verificarea identității votanților la intrarea în secția de vot și, probabil, transcrierea, scanarea și transmiterea proceselor verbale către birourile electorale locale, județene și cel național.

Poate că ar trebui gândit altfel tot acest proces de votare, cu posibilități de votare online sau prin corespondentă ori cu buletine de vot care pot fi centralizate computerizat, ca să nu mai sufere atâta bieții oameni, din comisiile de votare, de cald și de oboseală!

Și, de asemenea, ar trebui puși la coordonarea procesului electoral oameni competenți, nu tot felul de unelte agricole de prin secolul 19, numite politic, precum acel Toni Greblă de Autoritatea Electorală Permanentă…

Esența democrației o constituie votul universal prin care cetățenii își pot alege în mod liber reprezentanții în diferitele organe de conducere la nivel local, regional, național sau european. Dacă din cauze care nu-i pot fi reproșate alegătorului, opțiunea sa este deturnată, atunci nu prea mai este democrație!

Într-o democrație procesul de votare ar trebui să fie clar și transparent, astfel încât să fie eliminate orice suspiciuni de fraudă, care reduc legitimitatea oricărui organ ales. Iar numărarea voturilor ar trebui repetată până când toată lumea este convinsă că acela este rezultatul final real! Și dacă oamenii care au realizat inițial numărătoarea sunt prea obosiți ori nu mai pot continua, eu zic că ar trebui făcut apel la voluntari neînregimentați politic, care să reia numărătoarea de la început!

Voi ce ziceți?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *