Blog

Blog

Comments (2) - Dezvoltare Personală

Despre schimbare în managementul schimbării

În lumea de azi schimbarea a devenit o componentă permanentă a vieții profesionale și nu numai.

Ca disciplină recunoscută, managementul schimbării există de peste o jumătate de secol. (La noi a pătruns insă mult mai târziu pentru că socialismul rămăsese înțepenit în teorii utopice pe care nu le aplica nimeni.) Și totuși, în ciuda investițiilor uriașe făcute în formări profesionale și a teancurilor de volume publicate, rata medie a succesului pentru proiectele de schimbare organizațională nu depășește 40%, o valoare statistică rămasă constantă încă din anii ’70.

Aceaste date ne împing spre regândirea bazei teoretice. Dar ce s-ar întâmpla dacă am considera schimbarea nu ca pe un eveniment punctual, ci o oportunitate constantă de a face afacerea să evolueze?

Disponibilitatea la schimbare, abilitatea de a iniția și a răspunde continuu schimbărilor în moduri care creează avantaje, minimizează riscurile și susțin performanța reprezintă direcția spre care trebuie să se îndrepte această disciplină. Companiile trebuie să fie gata să se redefinească de câte ori este necesar.

Schimbarea trebuie indusă permanent, iar mecanismele sale trebuie să încurajeze abilitatea de a integra schimbarea în sistemele existente, responsabilitatea rezultatelor și un sistem de recompense, care să întărească schimbările comportamentale dorite.

Managementul schimbării trebuie să fie o competență managerială de bază și nu o pisică moartă aruncată de la unul la altul. Față de deceniile trecute lucrurile evoluează mult mai rapid. Informarea și mobilizarea angajaților, motivarea lor, utilizarea talentului și potențialului individual sau de echipă au devenit cruciale.

Articole complementare recomandate:

Până la urmă suntem ființe umane sau doar capital uman?

Generația Y – un concentrat de dinamism și inovație

Elementele cheie ale fidelizării clienților

Instrumente și tehnici pe care trebuie să le stăpâniți pentru managementul schimbării

Comments (2)

  • Bogdan Buzdugan

    10:29 AM, July 2014

    Există și formări profesionale care detaliază aceste procese, dar sunt în general în străinătate și sunt foarte scumpe. Din această cauză sunt foarte puțini români care le-au urmat.

    Eu am făcut asemenea cursuri anul trecut la Paris și sper ca până la sfârșitul anului să pot ține cursuri de formare profesională pe acest domeniu în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *