Accelerarea schimbării
Schimbarea se accelerează oare până în punctul în care, în curând, va deveni un proces aproape continuu? Deja schimbarea nu mai esre un lucru care se petrece la intervale foarte mari, ci ceva care se petrece aproape permanent.
Și da, schimbarea accelerează spre punctul în care va deveni un proces quasi-continuu. Perioadele de avantaj competitiv sustenabil devin mai scurte. Nu mai este ceva ce se petrece doar în domeniul tehnologic. Se întâmplă în toate industriile.
Speranța de viață a companiilor de top se contractă, conform unui studiu Innosight asupra indexului S&P500:
- Corporațiile americane aflate în S&P500 în 1958 au rămas listate în medie 61 de ani;
- În 1980 media de retenție a unei firme în S&P500 era de 25 de ani, iar până în 2011 această medie se scurtase la 18 ani pe baza mediilor a ultimilor șapte ani. Cu alte cuvinte rata mișcării companiilor în S&P500 s-a accelerat în timp;
- La actuala rată de mișcare, 75% din companiile aflate acum în S&P500 vor fi înlocuite înainte de 2027.
Schimbarea modului în care companiile percep schimbarea
Dacă schimbarea este o constantă, atunci singurul avantaj competitiv sustenabil este de a fi capabil să crești și să evoluezi în permanență pentru a rămâne în fruntea haitei competitorilor.
Companiile au nevoie astăzi de o organizare agilă, care se poate adapta și evolua pe o bază continuă, o organizare care poate genera noi afaceri, care poate încolți și se poate diviza în noi categorii și industrii, care-și poate reveni după eșecuri și poate merge mai departe.
Ne așteaptă timpuri interesante!