Blog

Blog
Castelul de la Angers

Comments (0) - Franta, Turism

Castelul de la Angers

Situat aproape de centrul orașului Angers, citadela construită pe un promotoriu care domină orașul a reprezentat altă dată frontiera regatului Franței.

Acum de pe ziduri puteți vedea una dintre cele mai frumoase panorame de pe valea Loarei.

Grădinile castelului oferă o imagine a modului de cultură de acum aproape o mie de ani. Au o parte ornamentală, cu trandafiri și crini, dar și partea tradițională cu viță de vie și grădina de legume. Această secțiune o veți observa peste tot, la castele. În Evul Mediu se îmbina adesea utilul cu plăcutul.

Tot aici se află cea mai mare tapiserie care s-a păstrat din Evul Mediu, așa-numita Tapiserie a Apocalipsei. Realizată probabil în atelierele pariziene, la comanda ducelui de Anjou, fratele regelui Carol a V-lea al Franței, este opera celor mai buni artiști și artizani francezi din secolul 14, inclusiv Jean de Bruges, pictorul oficial al regelui, care realizează modelele. Țesută cu fire de lână de culori vii, amestecate în anumite locuri cu fire aurite, are particularitatea de a fi fară dos, pentru că toate capetele au fost ascunse în interiorul țesăturii. Transparența apei, fețele personajelor, hainele – tehnica artizanilor este excepțională!

Și totul a fost realizat în doar 7 ani. Sunt 6 piese de 23 de metri lungime și 6 metri înăltime, care se citesc ca niște benzi desenate, de la stânga la dreapta și de sus în jos. Însă trebuie să reușiți să duriptați imaginile pentru că textele prezente inițial sub fiecare scenă au dispărut!

Dar povestea este cunoscută. Este vorba despre eterna luptă dintre bine și rău, care constituie ultima carte a Bibliei. Însă tapițeria depășește textele bibliei pentru a transmite contemporanilor un mesaj politic în plin război de 100 de ani.

Ce ar mai fi de văzut aici? Cel mai vechi grilaj de lemn din Franța. Acel grilaj care închidea porțile castelelor. Cercetările dendrologice au dovedit că stejarii folosiți la confecționarea grilajului au fost doborâți între 1373 și 1784! Și se pune întrebarea cum de a rezistat acest grilaj, știut fiind că acestea erau primele distruse în cazul unui atac sau asediu… Ei bine, asta datorită faptului că acest castel din Angers nu a fost de fapt niciodată atacat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *