Blog

Blog
Reims – orașul încoronării și al șampaniei

Comments (0) - Franta, Turism

Reims – orașul încoronării și al șampaniei

Reims este un oraș al contrastelor. Pe de o parte este orașul încoronării regilor Franței. Doar trei regi nu au fot miruiți aici, după ce Clovis, rege al francilor, s-a botezat aici la sfârșitul secolului al IV-lea. Cei trei regi care nu au ajuns la Reims au fost Ludovic al VI-lea (încoronat la Orleans), Henric al IV-lea (încoronat la Chartres pentru că arhiepiscopul de Reims a refuzat să-l miruiască pe omul care se convertise de la protestantism pentru a primi coroana Franței) și Ludovic al XVIII-lea (urcat pe tron după revoluție și primul imperiu, mai mult impus de puterile victorioase decât dorit de francezi, a renunțat la ceremonie pentru că nu ar fi putut suporta oboseala rezultată în urma acesteia).

Actuala catedrală este al treilea edificiu construit în același loc. Cea actuală datează de la începutul secolului XIII și, dincolo de importanța sa istorică și de cei 25 de regi încoronați în acest edificiu, din totalul de 33 încoronați la Reims, este recunoscută ca una dintre cele mai frumoase exemple de catedrale gotice din Franța și numără nu mai puțin de 2.303 statui. Puteți admira de asemenea vitraliile superbe, iar acolo unde unele dintre ele au fost distruse de bombardamentele celor două războaie mondiale, artiștii contemporani Marc Chagall și Imi Knobel au avut grijă să le înlocuiască.

Al doilea supranume al orasului este cel de „capitală a șampaniei”. Și chiar vizavi de catedrală se afla pe vremuri un magazinaș, ținut de o doamnă și soțul ei, tineri amândoi, care vindea șampania unor producători mici și îți permitea să personalizezi eticheta. Am făcut multe asemenea cadouri prietenilor cu ocazia diferitelor aniversări și evenimente…

Unele case de șampanie pot fi vizitate și oferă o experiență deosebită – kilometri de galerii subterane, milioane de sticle păstrate la adăpost de lumină și căldură, povești despre istoria mărcii și, bineînțeles, o degustare la final…

La Reims, eu vă recomand vizitele la Mumm – iconicul Cordon Rouge, Taitinger, Veuve Clicquot (despre care unii spun că este cea mai bună șampanie), Lanson – care vă oferă o experiență dublă, în vie și în pivnițe foarte aproape de centrul orașului, Ruinart, Vranken-Pommery – cu al său domeniu în stil elisabetan la doi pași de catedrală, 18 km de tuneluri și un butoi imens în care încap 100.000 de sticle de șampanie.

Iar dacă vreți să mergeți și în a doua capitală a șampaniei, la Epernay, puteți admira magnificele conace de pe bulevardul Șampaniei. Aici, la Epernay, nu trebuie să ratați Pressoria, muzeul șampaniei, un muzeu modern, care vă va permite să priviți, să înțelegeți, să simțiți și bineînțeles să gustați la sfârșit, pentru a ajunge să știți aproape totul despre vie și despre cum se face șampania. Și tot aici puteți vizita casele de șampanie Mercier – cu al său butoi, cel mai mare din lume, care a luat premiul doi la Expoziția Universală de la Paris din 1889, după… Tour Eiffel, Moët & Chandon unde puteți admira statuia lui Dom Perignon, despre care unii spun că este inventatorul șampaniei, ori alte peste 40 de case de șampanie cu nume mai mult sau mai puțin sonore!

Vacanță și degustare plăcută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *