Leadershipul personal – cheia creșterii oricărei organizații
Directorul general tipic și echipa de management superior au prea puțină pregătire formală în leadershipul efectiv și își bazează stilul pe încercări și greșeli. Acest stil nu va funcționa de cele mai multe ori. Directorii generali nu-i pot conduce pe alții, dacă nu sunt în stare să se conducă eficient pe ei. Ei trebuie să dezvolte acest leadership personal în ei înșiși și în echipa lor de management.
Ce au în comun de exemplu Winston Churchill, Lee Iacocca și Bill Gates? Cu siguranță au fost niște lideri extraordinari, care au știut ce vor și cum să obțină. Totuși, ei n-au reușit neapărat datorită marilor calități de leadership personal. Au reușit pentru că au înțeles nevoia de a angaja manageri care să posede și ei calități de leadership personal.
Acești lideri au construit un mediu în care calitățile de leadership au înflorit în toți angajații. Pe măsură ce fiecare angajat a atins noi culmi ale realizărilor, la fel s-a întâmplat și cu organizația, asigurându-se depășirea concurenței atât la nivelul indivizilor cât și la cel al organizației. Leadershipul rămâne însă o trăsătură evazivă.
Schimbarea atitudinii față de leadership pentru oricine, fie el director general sau șef de echipă, poate contribui la dezvoltarea leadershipului personal și crearea unei forțe dinamice în viața lor. Schimbarea atitudinii este însă dificilă. Fiecare dintre noi are două lucruri în comun, prezentul și viitorul. În timpul prezentului, ne programăm viitorul. Programul pe care-l stabilim azi determină rezultatele pe care le vom obține mâine.
Dacă ne dorim să creăm un viitor diferit față de prezent, trebuie să ne schimbăm acțiunile și modul de gândire din prezent. Ne expunem leadershipul personal atunci când ne asumăm responsabilitatea de a ne transpune viziunea prin schimbarea propriilor vieți, astfel încât să atingem culmile realizărilor și să ne conducem viața spre împlinire.
Cea mai importantă atitudine în leadership și cheia în dezvoltarea acestuia este aceea de a crede mai întâi în sine. Odată ce știți că puteți realiza ceea ce vă doriți, sunteți gata să înfruntați lumea și să vă generați succesul personal.
Chiar și cei care nu sunt pe poziții manageriale trebuie să înceapă să gândească ca niște lideri. Poziția nu este legată de responsabilitate. Oricine care expune un leadership personal efectiv și crede în propria persoană poate deveni un lider și un model pozitiv.
Cheile unei atitudini de leadership sunt:
- Fiți un model. Uitați vechea zicală, „fă ce spun, nu ce fac.” Acțiunile voastre, nu vorbele, sunt cele mai importante mesaje pe care le transmiteți celorlalți.
- Mențineți o atitudine corectă față de oameni. Fiți convinși că oamenii cu care lucrați pot să-și controleze singuri direcția și că vor munci pentru propria dezvoltare și creșterea responsabilității. Așteptați-vă ca personalul să-și expună calitățile de leadership și ajutați-i să crească spre noi niveluri.
- Fiți motivați. Gândiți-vă că sunteți niște cai de rasă care aleargă spre victorie. Acționați pentru a vă îndeplini dorințele și nevoile personale. Motivarea este internă, nu externă. Inspirați oamenii să-și construiască propria motivație internă prin cea pe care o construiți în voi, provocându-i să dea tot ce au mai bun. Ameliorați-vă măcar cu 1% în fiecare lună. Prin miracolul adunării, vă veți dubla eficiența în mai puțin de 5 ani. Acest factor excepțional de motivare vă oferă controlul asupra propriei vieți și vă poate dubla eficiența de mai multe ori în cursul carierei.
- Lucrați pentru voi. Odată ce veți descoperi marele adevăr că angajatorul vă plătește pentru a lucra pentru voi, veți realiza că munca este o binecuvântare, nu o povară. Cu cât vă șlefuiți mai bine calitățile personale de leadership, cu atât mai mult succes veți atrage pentru voi.
Pași pentru dezvoltarea leadershipului personal
Pașii următori, testați, simpli, dar uneori dificil de urmat, vă vor ajuta să dezvoltați succesul de-a lungul carierei prin leadershipul personal. Dezvoltați-vă convingerea și curajul necesare pentru a realiza schimbarea. Puteți face schimbări personale, chiar dacă acestea necesită timp și efort. Faceți următorii pași:
- Puneți-vă obiectivele pe hârtie (sau într-un fișier text). Trebuie să vă cunoașteți pe voi și situația voastră pentru a fi realiști în privința destinației. Scriind, vă cristalizați gândurile și vă forțați să fiți logici și realiști. De aici, sunteți capabili să clădiți o fundație solidă.
- Dezvoltați un plan de acțiune. Un vis prea mare poate deveni prea apăsător. Așa că ar fi mai bine să vă împărțiți obiectivele în unele mai mici și să definiți pașii necesari pentru a le atinge. Apoi așezați totul într-o secvență logică.
Acesta din urmă este pasul cel mai important. Fixați-vă borne pentru a duce fiecare etapă la bun sfârșit și o viață ocupată cu multe cereri, care se calcă în picioare, să nu vă deraieze de la scopul final. Atunci când faceți planuri, veți trasa direcția pentru crearea viitorului succes.
Urmăriți și măsurați rezultatele pentru a ști unde vă aflați pe măsură ce realizați anumite lucruri. Atunci când faceți progrese constante, este mai puțin probabil să vă mai îndoiți de voi.
Și pe măsură ce vă urmăriți succesul, vă puteți bucura de realizări. Iar ca lider efectiv, veți dezvolta o atitudine de succes care vă va oferi:
- Libertatea să alegeți propriul drum spre succes;
- Încrederea că urmăriți un drum în viață care vi se potrivește;
- Eliminarea confuziei și frustrării, care vine odată cu încercările de a fi pe placul altora;
- Provocarea și entuziasmul dezvoltării potențialului propriu;
- Un avantaj competitiv, în cadrul ciclului de afaceri comprimat din ziua de azi, datorită puternicului leadership personal.
Iar directorii cu adevărat eficient au față de ei înșiși și față de echipa lor de management o atitudine de tipul „nu înveți, pleci”. Ei înțeleg că expunându-și leadershipul personal, în timp ce se luptă să facă organizația să evolueze la nivelul următor, oferă și un model pentru angajați, care trebuie să-l accepte și să conducă schimbarea.
În cultura rezultantă, angajații își îndeplinesc obiectivele personale în timp ce ajută organizația să și le atingă. Creșterea personală se traduce într-un succes organizațional.
Și voi încheia printr-un citat din Robert Schuller: „Orice ai face azi, ai grijă să faci mai bine mâine!”
Alte articole pe care poate ați dori să le citiți:
Contractul pe durată nedeterminată este desuet pentru manageri
Impactul tehnologiilor digitale asupra managementului