Ce se mai întâmplă prin sectorul 6 și de ce nu-mi place actualul primar
Spre sfârșitul primei săptămâni din iunie, în timp ce traversam orașul pentru a ajunge la o întâlnire în celălalt capăt al său, îl aud ca invitat la emisiunea lui Cătălin Striblea de pe Europa FM, „România în direct”, pe primarul meu „preferat”, domnul Ciprian Ciucu. Și am rămas să-l ascult, aflând o multime de lucruri noi despre el…
Până la această emisiune aveam impresia că domnul primar este un pieton convins, complet anti-mașini, și obsedat de spațiile verzi. Am aflat însă că mă înșel, cel puțin în parte. Că are permis de conducere de la 18 ani și chiar merge cu mașina, deși, uneori, se deghizează și se deplasează prin sector cu transportul public pentru a lua pulsul cetățenilor. (Ce vreți omul se crede vedetă de la Hollywood și îi este frică să nu fie asaltat de cei care vor autografe ori de nemulțumiții care nu s-au putut întâlni cu el pentru că a suspendat audiențele în perioada pandemiei și nu le-a ținut nici măcar online…)
Am mai aflat că locuiește în Drumul Taberei (ce onoare pe mine să-l am vecin de cartier!) și că pe lângă reamenajările și reabilitările unor spații verzi sau publice, care oricum erau vizibile, ar fi amenajat și 2.000 de locuri de parcare. (Pe care eu sincer să fiu nu le-am văzut, dar nici n-am prea fost prin zona Pieții Giulești sau Chilia Veche, unde se pare că ar fi majoritatea acestora.)
Și apropo de parcări, am aflat și de ce ar fi dispărut locurile de parcare în spic de pe Drumul Taberei, în zonele unde circulația a fost întreruptă o perioadă pentru realizarea lucrărilor la metrou. Se pare că foștii primari le-ar fi făcut ilegal, iar constructorii ar fi fost obligați să le refacă conform situației cadastrale. Și aici aș avea 2 întrebări, una pentru constructori și alta pentru domnul Ciucu:
- Dacă tot au refăcut totul conform situației dinainte, de ce nu au replantat și zecile de arbori tăiați și au pus doar iarbă?
- Considerând foarte utile acele locuri de parcare, a căror lipsă a dus practic la ocuparea benzii 1 și uneori chiar a benzii 3 de circulație pe bulevard, de ce nu a făcut nimic primarul actual pentru intrarea acestora în legalitate și refacerea lor? Sigur, preocuparea pentru spațiul verde este legitimă și mai ales bănoasă pentru orice primar, fiind practic imposibil pentru oricine să verifice numărul firelor de iarbă plantate, deci și banii cheltuiți… Și bineînțeles că sunt mai multe mașini decât ar trebui să fie în oraș. Sunt mașini pe care proprietarii le mișcă dintr-o parte-n alta doar ca să nu fie considerate abandonate și ridicate, dar altfel nici în concediu nu pleacă cu ele. Și mai sunt într-adevăr foarte multe mașini vechi, poluante. Iar aici factorul politic are o mare vină. Mai mult decât impozitele pe case și apartamente, ar trebui reașezate impozitele pe mașini în funcție de nivelul de poluare, pentru a încuraja cetățenii să renunțe la a păstra pe lângă casă 3-4 rable și a-și lua una singură, cu un grad de poluare cât mai redus (dar despre asta într-un alt material).
Revenind la locurile de parcare din zona mea (interiorul buclei din Drumul Taberei), consider că o soluție simplă și de bun simț ar fi crearea unui circuit de sensuri unice printre blocuri, cu limitarea vitezei la 30 km/h (pentru că încă mă mai întâlnesc cu tot felul de oameni care au impresia că aceste alei sunt locul perfect pentru raliuri), o singură bandă de circulație pe mijloc, interzicerea autovehiculelor de peste 3,5 t, inclusiv a gunoierelor (că la ce bani fac societățile respective își pot permite mașinuțe mai mici) și marcarea unor noi locuri de parcare pe cele două laturi ale străzilor. Sunt de asemenea pentru flexibilizarea sistemului de alocare a locurilor de parcare, dar mi s-a spus că „autoritățile” (de ce nu o fi și la noi „serviciu public” ca în țările civilizate, nu știu) au nevoie de soluții cât mai simple pentru că, deși sunt supradimensionate numeric, nu sunt în stare de mai mult.
Și acum, de ce nu-mi place personajul?
În primul rând pentru că este un politruc de tip nou, cu studii la fostul „Fane Ideologistul” redivivus, transformat peste noapte în anii 90 din școala de cadre a partidului comunist în SNSPA. Că doar profesorii ăia, care dăduseră diplome universitare activiștilor de partid, chiar dacă de multe ori erau analfabeți funcționali, inclusiv multor politicieni dintre cei ieșiți în față după schimbarea de regim, nu puteau rămâne pe drumuri. Măcar ăsta nu și-a făcut niciun doctorat… încă.
Și pentru că face numai lucruri cât mai vizibile și nu neapărat cele mai utile. Dar majoritatea arată bine din punct de vedere urbanistic, cu asta pot fi de acord. Am văzut reamenajarea spațiului verde de lângă Policlinica Cetatea Histria, un spațiu lângă Piața Moghioroș (pe locul unui fost restaurant demolat recent), relativ umbrit, unde te poți așeza să-ți tragi sufletul după o raită prin piață, chiar dacă e betonat, și faimoasa promenadă pe malul Lacului Morii. Din păcate, aceasta din urmă e aridă și fără pic de umbră… În rest da, toate sunt de efect.
Nu l-am văzut niciodată ieșind în public să protesteze că durează prea mult lucrările de suprafață de la metrou, din Piața Moghioroș și de la Răzoare, care blochează traficul, și nici explicându-ne de ce a fost nevoie să se mai spargă încă odată, după nici doi ani, jumătate din parcarea din Piața Moghioroș, și nici de ce, inclusiv acolo, constructorii se mișcă într-un ritm de melc…
Și am mai văzut mulțimea fericită, adunată pe stradă, atunci când a închis sâmbătă circulația pe buclă. Nu e o rețetă nouă, asta cu pâinea și cu circul… Au inventat-o romanii cu peste 2.000 de ani în urmă.
În rest, este un tip care a ajuns să-i învețe pe alții să facă administrație înainte de a fi fost în stare să dea un exemplu. Un om care consideră normale numirile politice, indiferent de competențe și care atunci când este întrebat cum și-a ocupat posturile din trecutul profesional, finanțate în marea lor majoritate de stat sau din bani europeni, gestionați tot de stat, trece la amenințări. (Am văzut și eu un clip în care i se puneau întrebări dificile la o așa-zisă televiziune de știri…)
Uitându-mă prin CV-ul lui am constatat că n-a fost niciodată „talpa țării” (un simplu angajat), nici măcar la stat, ci l-a făcut mă-sa direct „expert”, „coordonator” sau „manager”.
Și chiar dacă e cu cel puțin o clasă peste ceilalți foști primari pe care i-am avut la sector, mie tot nu-mi place pentru că este doar un alt profitor de pe urma sistemului, un rău mai mic, poate, decât alții… Dar în ăștia doi ani, care urmează până la următoarele alegeri, ar trebui să muncească zdravăn și să ne arate mult mai multe realizări, semnificative, ori să aibă niște contracandidați complet cretini pentru a mă convinge, cel puțin pe mine, să-i mai dau odată votul meu!