Ce trebuie să știți înainte de a contacta un recrutor
Ați fost deja decepționat de către un recrutor. I-ați luat chiar în nume de rău faptul că nu v-a reținut. Aveți dreptate, nu este niciodată plăcut. Și totuși, el pilotează o recrutare și nu vă alege. Este important să înțelegeți cum lucrează acesta, să-i identificați perimetrul de responsabilitate și de autonomie pentru a vă pregăti să lucrați cu el în mod eficient. Să ne concentrăm asupra recrutorului pentru a vă asigura succesul în căutarea unui job.
Recrutorul nu este un consilier în carieră
Un recrutor nu vă primește pentru a analiza CV-ul dumneavoastră și a vă sugera drumul pe care trebuie să-l urmați. Nu este munca lui. În general, el nu are timp să se aplece asupra viitorului dumneavoastră profesional. Fie corespundeți cu ceea ce caută și îl interesați, fie se va aranja să scurteze întrevederea pentru că are adesea un alt candidat care îl așteaptă. Fără nicio excepție. Recrutorul nu este coach-ul dumneavoastră de carieră.
Recrutorul nu este un birou de plasare
El lucrează pentru un angajator care-l plătește și se concentrează pe cererea care i-a fost făcută. El nu este sub nicio formă un furnizor de job-uri pentru dumneavoastră, cu excepția cazului în care corespundeți exact mandatului său de căutare. Cu siguranță îi puteți trimite un CV, dar nu vă puneți prea mari speranțe în acest demers pentru că riscați să fiți decepționat.
Faceți distincția între recrutorul intern și consultantul în recrutare
Recrutorul intern este salariat al întrerpinderii pe care o reprezintă. Recrutorul extern, numit „cabinet de recrutare”, „vânător de capete”, „consultant în recrutare” sau „colaborator extern”, în funcție de modul în care lucrează și este plătit, este un independent, prestatar al unui serviciu generalist sau specializat pe meserie sau sector de activitate. Sunteți mai aproape de angajator cu prima categorie. Pentru ceilalți, în cel mai rău caz, el vă poate primi fără a vă dezvălui identitatea întreprinderii pentru care face această căutare.
Recrutorul este arareori cel care decide dacă vă alege sau nu
El își prezintă părerea factorului de decizie. În orice caz, el este cel însărcinat să transmită candidatului vestea bună sau proastă. În anumite întreprinderi, în funcție de management și de sistemul de delegare practicat, el poate avea puterea de decizie, dar dacă nu o are, el profită pentru a atribui decizia unei persoane pe care nu o veți vedea niciodată.
Recrutorul nu stăpânește procesul de recrutare
Munca sa constă în găsirea candidatului potrivit, în a veghea că procesul de selecție se derulează așa cum trebuie, ceea ce implică adesea intervenția mai multor persoane cu responsabilități diferite. În acest caz înaintarea în procesul de recrutare este arareori atât de bună și rapidă cum v-o doriți, mai ales în întreprinderile mari. În acest caz nu vă supărați pe recrutor, intern sau extern, cum o fi, pentru că nu are nicio putere.
Cum să lucrați cu un recrutor intern
El nu este de partea dumneavoastră, ci de a întreprinderii care recrutează, oricât de simpatic vi se pare. Scopul său este de a prezenta cel mai bun candidat. Fiți deci profesionist în schimburile cu el pentru că este contactul dumneavoastră oficial pentru această recrutare. Dacă aveți întrebări, este mai bine să i le puneți lui. Nu folosește la nimic să-l „presați” decât, cel mult, pentru a vă penaliza printr-o eroare de comportament suficient de importantă pentru a fi îndepărtat.
Vânătorul se concentrează pe nevoile clientului său
Ceea ce trebuie să ințelegeți înainte de orice, este faptul că un caiet de sarcini încredințat unui consultant de către o întreprindere conține adesea exigențe specifice asupra pregătirii profesionale preferate, parcursului cerut și competențele ideale care trebuie găsite. Recrutorul, în ciuda bunăvoinței sale, poate să nu reușească să convingă întreprinderea de pertinența candidaturii dumneavoastră, mai ales dacă nu răspundeți tuturor criteriilor. În definitiv, reputația sa profesională și remunerația sa depind de capacitatea dumneavoastră de a răspunde profilului ideal pe care clientul său i l-a cerut.
Cum să lucrați cu un vânător de capete
Este mai simplu să lucrați cu un recrutor extern. Aveți același obiectiv ca și el, să ocupați un post în întreprindere. Nu este un motiv pentru a fi prea încrezător cu el. Fiți cinstit cu parcursul dumneavoastră, experiențele și aspirațiile dumneavoastră. Dacă ezitați sau aveți întrebări asupra avansării procesului, îl puteți ruga să vă ajute să elaborați o strategie pentru a vă prezenta sub o lumină mai bună. După o întrevedere, el singur vă va putea ține informat de continuarea procesului și de motivele pentru care se prelungește. Evitați bineînțeles să-l hărțuiți cu apeluri, dar păstrați contactul. Dacă obțineți un post prin intermediul lui, mulțumiți-i. O relație bună cu el va fi un atu pentru continuarea carierei dumneavoastră.
Alte articole recomandate:
Citate despre CV, căutarea de job-uri și recrutori
Pilotarea traiectoriei profesionale
Aneta Salajan
5:34 PM, September 2015
Felicitari pentru articol! Este unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit in ultima vreme. Clarificarile facute sunt foarte bine venite. As recomanda doar sa evitati pe viitor folosirea termenului intreprindere – care chiar nu mai este de actualitate in Romania anului 2015.
Bogdan Buzdugan
5:30 AM, September 2015
Mulțumesc pentru cometariu și aprecieri. Termenul de “întreprindere” rămâne actual și este folosit într-o mulțime de țări civilizate. La noi este mai puțin folosit datorită conotațiilor reminiscente din perioada comunistă unde nu mai erau companii, ci doar întreprinderi socialiste, dar este păcat să-l aruncăm la gunoi. Iar termenul de organizație nu mi se pare că exprimă același lucru. Dacă avem întreprinzători, de ce nu am avea întreprinderi?