Blog

Blog
4 modalități simple de a vă îmbunătăți sănătatea mentală la acest început de an

Comments (0) - Dezvoltare Personală

4 modalități simple de a vă îmbunătăți sănătatea mentală la acest început de an

Pentru început, concentrați-vă asupra lucrurilor pe care le puteți controla…

Pandemia a modificat pentru totdeauna multe construcții sociale pe care le luasem de-a gata, ca fiind veșnice, inclusiv interacțiunile față în față, sentimentul de siguranță și călătoriile prin lume din vacanțe și nu numai. În această nouă normalitate, mulți s-ar putea să experimenteze ceea ce specialiștii au început să numească „oboseala compasiunii”, datorită traumei colective mondiale prin care trecem de aproape un an de zile. Pandemia a scos în evidență o mulțime de complicații, pe care mulți dintre noi nu le-au trăit vreodată, ducând în final la anxietate datorită întrebărilor despre viitor fără un răspuns clar.

Conform unui sondaj realizat de fundația Everyday Health și Universitatea de Stat din Ohio, 91% dintre oameni consideră sănătatea mentală la fel de importantă ca cea fizică, dar doar 33% dintre ei spun că sunt gata să ceară ajutor sau să apeleze la un specialist. După ce ai trecut prin mai multe etape de izolare, inclusiv în perioadele de vacanță, este important să fii cinstit cu tine însuți în privința sănătății mentale și să îți acorzi timpul necesar unei regrupări, pentru a te concentra pe lucrurile cu adevărat importante.

Deci, cum ne putem prioritiza sănătatea mentală și să depășim aceste ultim an, complet atipic? Oricât de ciudat ar părea, pur și simplu fiind blânzi cu noi înșine, cu ceilalți și cu comunicatea din care facem parte.

Arătați-vă vouă înșivă bunătatea

Anumite perioade pot fi deosebit de stresante, iar acest sentiment poate fi exacerbat de pandemie, făcând bunătatea față de voi înșivă și mai importantă. Acest lucru se poate manifesta simplu, prin grija față de voi, încercând ceva ce ați vrut dintotdeauna sau privind lucrurile dintr-o nouă perspectivă.

Este la fel de important să căutați aspectele pozitive ale acestei perioade față de anii precedenți… Ați lucrat de acasă, ați stat mai mult cu familia, cu copiii, ați avut un program mult mai flexibil, ați făcut unele reparații prin casă amânate din lipsă de timp de multă vreme… Identificarea surselor de bucurie pentru voi și familia voastră va reprezenta cheia menținerii unei stări mentale pozitive în această perioadă.

Concentrați-vă asupra a ceea ce puteți controla

În perioade de criză este foarte ușor să începeți să vă simțiți debordați, pe măsură ce vin peste voi știtile cu lucruri pe care nu le puteți controla. Asta duce în cele din urmă la anxietate, depresie, împreună cu un sentiment de a fi lipsiți de apărare într-o perioadă deja dificilă. Schimbându-vă starea de spirit pentru a vă concentra asupra a ceea ce aveți sub control și unde puteți avea impact, vă va ajuta să vă țineți sănătatea mentală sub control.

Din punct de vedere practic, puteți începe prin a scrie o listă cu două coloane. O puteți face pe hârtie sau într-un tabel, Word ori Excel. Într-una dintre coloane treceți ceea ce țineți sub control (deciziile, acțiunile sau activitățile voastre). În cealaltă, listați ceea ce nu puteți controla (alegerile și reacțiile celorlalți, pandemia etc.). Apoi concentrați-vă energia asupra lucrurilor pe care le puteți controla.

Și puteți începe cu lucruri mici: ceva de gătit pentru cină sau o pauză de 20 de minute pentru o plimbare în pauza de prânz. Orice vă crează un simț al normalității…

Chiar dacă lista se poate modifica în fiecare zi, este util să o păstrați ca un reminder al nevoii de prioritizare.

Păstrați legătura cu cei dragi

În anii precedenți, excursiile și reuniunile familiale erau relativ frecvente, mai ales în vacanțe. În ultima perioadă am fost încurajați să stăm acasă, să practicăm distanțarea socială și să ne abținem de la organizarea unor întâlniri cu familia.

Mulți s-au săturat de videoconferințele zilnice, găsind poate modalități noi de a se conecta cu cei dragi. De exemplu, împărtășind anumite texte despre familie, jucând jocuri interactive sau participând la anumite activități virtuale care pot crea un sentiment de conectivitate. În plus, găsirea unor noi modalități de veselie împreună cu ceilalți în această perioadă poate fi un element important în susținerea unei stări mentale pozitive, asigurând subiecte mai ușor de digerat în aceste vremuri dificile. Mai mult, această conexiune virtuală cu cei dragi îi poate ajuta mai ales pe vârstnici sau pe cei care trăiesc singuri și care s-ar putea simți mai izolați ca de obicei.

Și amintiți-vă că menținerea legăturilor cu ceilalți nu trebuie să fie supertehnologizată. Un simplu telefon este un gest amabil și de cele mai multe ori bine primit!

Faceți tot ce puteți pentru a ajuta

Datorită izolării, a lipsei călătoriilor și a reducerii cumpărăturilor, mulți dintre noi au făcut economii în această perioadă. De fapt, în loc să se gândească la slăbit și la achiziția de produse noi, multă lume și-a fixat printre hotărârile din acest an să facă economii. Deci cum puteți utiliza cel mai bine acești bani? Simplu, ajutându-i pe alții.

Multe ONG-uri suferă în această perioadă de lipsa finanțării. Donațiile caritabile și susținerea cauzelor apropiate de inima voastră vă permit să vă apropiați de comunitate și să aveți un simțământ al conexiunii cu ceilalți, pe care probabil nu-l puteți avea lucrând izolați de-acasă. Pe măsură ce șomajul continuă să fie o problemă și mulți sunt îngrijorați și dezorientați de prelungirea perioadei de restricții, a da ceva comunității sau celor loviți de soartă poate avea un efect terapeutic. Chiar dacă puteți face asta în mod individual, vă încurajez să faceți acest lucru împreună cu familia, prietenii și colegii, pentru a întări acel sentiment de apartenență la comunitate.

În toată această perioadă cu restricții nemaivăzute, oamenii se pot concentra asupra propriei sănătăți mentale dând multe lucruri la spate, găsind noi modalități de conectare cu familia și prietenii și noi căi, pline de sens și foarte productive, pentru a-și reîncărca bateriile. Până la urmă, micile acțiuni, pe care le ducem azi la bun sfârșit, vor avea un impact profund asupra sănătății noastre mentale pe măsură ce va trece timpul și vom deveni tot mai nerăbdători să vedem odată sfârșitul pandemiei și al restricțiilor…

Alte articole recomandate:

Despre schimbarea managementului echipei

Secretul fericirii constă în a nu câștiga prea mult

Exploatarea conflictelor ca sursă a performanței

Neuroștiința în serviciul managementului și leadership-ului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *