Luați poziție
X a prezentat într-un mod foarte profesional proiectul. A expus foarte clar scopul proiectului și rezultatul diferitelor sarcini. El a explicat motivele din spatele planificării și a discutat cele trei modalități de a recupera întârzierea. La sfârșitul prezentării a întrebat: „Deci, dintre aceste trei opțiuni, pe care o alegeți?” A spus că această decizie este a Consiliului Director. „În definitiv,” a zis el, „ei au autoritatea de a lua decizia. Nu eu.” M-a frapat că acea persoană, manager cu experiență, nu a vrut să-și definească poziția. „Dar tu ești expertul,” i-am răspuns, „și tu trebuie să le recomanzi, să-i influnețezi și să-i convingi pe ceilalți să aleagă opțiunea pe care o consideri cea mai bună pentru companie.”
Ca lideri este important să aveți un punct de vedere puternic. A ridica o pancardă uriașă este mai bine decât să fluturați un steag, așa cum fac toți ceilalți. Majoritatea oamenilor nu ies din mulțime pentru a-și fixa un set de principii sănătoase. A fi lider înseamnă că vreți să luați poziție și să vă susțineți principiile, în orice situație.
Liderii buni iau poziție în anumite chestiuni, chiar și atunci când consecințele nu sunt în favoarea lor. Este ușor să iei poziție într-o chestiune necontroversată, dar ce se întâmplă când există controverse? Dar în privința asumării poziției contra unei tendințe, grup sau chiar a managementului? A lua poziție împotriva unei politici, a unui mod de a face afaceri sau a unui comportament comun este cel mai riscant lucru pe care îl poate face un lider. Și totuși este cel mai puternic mod de a avea impact asupra lumii.
Și ce, dacă cineva spune „nu luptați în războaiele pierdute”? Ar trebui să luptați în ciuda tuturor șanselor? Ar trebui să vă asumați riscuri? Depinde de modul în care chestiunea respectivă se potrivește cu valorile și convingerile voastre fundamentale. Este o decizie foarte personală. Cu cât este mai mică diferența, cu atât mai mult mă voi lupta. Și voi?
Bineînțeles, liderii adevărați știu când să facă un compromis pentru binele grupului. A fi Gică contra doar de dragul contrazicerii nu duce nicăieri. Poziția voastră trebuie să fie aliniată cu valorile voastre fundamentale, cu personalitatea și convingerea voastră că faceți ce trebuie pentru organizația voastră ținând cont de informațiile pe care le aveți.
Leadershipul înseamnă a găsi curajul de a lua poziții în chestiuni importante și mai ales controversate. Liderii sunt curajoși. Ei nu fac compromisuri cu ceea ce cred că trebuie făcut. Știți cum se spune, „trebuie să iei poziție pentru ceva… ori vei pierde pentru orice”.
Alte articole care v-ar putea interesa:
5 strategii de rezolvare a unui conflict
Obiceiurile angajaților care cuceresc adeziunea celorlalți
Sfaturi pentru promovarea schimbării în organizația dumneavoastră