Blog

Blog
Mind-mapping – noul instrument la modă

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Mind-mapping – noul instrument la modă

Teoretizat în anii 70, mind-mappingul este un instrument special, la modă în organizații în acest moment. Benefic din toate punctele de vedere (înțelegere, creativitate, stimă de sine, etc.), el este utilizat din ce în ce mai mult de către colaboratori. Să ne concentrăm asupra beneficiilor acestui nou instrument pentru a sintetiza și pentru brainstorming.

Harta „creierului care gândește”

Isabelle Pasilleau și Audrey Akoun, autoare ale lucrării „Să învățăm altfel cu pedagogia pozitivă” (Apprendre autrement avec la pédagogie positive), numesc mind-mappningul „cartografia creierului care gândește”. Teoretizat de către psihologul Tony Buzan în anii 70, principiul constă în reprezentarea informației într-o manieră spațială, vizuală și grafică pe o foaie în format landscape, contrar reprezentării lineare în mod portret. Acest sistem funcționează de fapt prin asociere de idei, creând o arborescență dinamică și simultană. Mind-Map, numită și schemă heuristică sau hartă mentală, constituie un instrument extrem de eficient de extragere și memorizare a informațiilor. Este o metodă creativă și logică pentru a lua note și pentru a înregistra idei, care constă efectiv în „cartografierea” gândurilor voastre pe o anumită temă.

Un instrument „creier total” pentru toată lumea

„Am avansat în problema neuroștiinței”, remarcă Isabelle Pailleau, fondatoare a Fabrique à bonheur (Fabrica fericirii). „Ne-am dat seama că mind-mappingul făcea apel la ambele noastre creiere (stânga și dreapta). Este un instrument „creier total”, care este convenabil pentru toată lumea, pentru că folosește armonios ansamblul funcțiilor emisferelor noastre.”

De altfel, atunci când calitatea vieții la locul de muncă și bunăstarea salariaților este o preocupare majoră a unui număr în creștere de firme, mind-mappingul răspunde unui alt mod de a munci, este un instrument nou, ludic, capabil de a redinamiza colaboratorii și spiritul lor creativ.

Mind-mapping pentru a vorbi fără notițe

În cadrul întrevederii anuale de evaluare vă pregătiți conștiincioși întâlnirea notând punct cu punct, într-o manieră lineară, subiectele pe care doriți să le abordați. Din păcate, lista este lungă și uitați să evocați anumite teme, importante totuși pentru voi, iar lista nu vă e de niciun ajutor în fața șefului care vă intimidează. „Mind-mappingul poate fi utilizat într-o întâlnire față-n față cu șeful pentru că permite să vedeți rapid toate subiectele pe care doriți să le abordați. Imposibil să uitați vreunul. Dintr-o privire vedeți tot ce e scris,” subliniază psiholoaga. Este ideal și pentru a face o prezentare. „Faptul de a avea o singură foaie în față permite un discurs mai fluent,” asigură Isabelle Pailleau. „Nu veți mai citi notițele!” Iar dacă timpul v-a fost scurtat, așa cum se întâmplă adesea atunci când vorbiți ultimii, puteți merge ușor spre esențial, rămânând în același timp structurați.

Mind-mapping pentru a sintetiza

Este un instrument foarte util dacă trebuie să sintetizați un document lung. În loc să luați notițe și să faceți capitole, este suficient să scrieți tema documentului în mijlocul foii și să faceți să graviteze în jur informațiile esențiale, cu cuvinte cheie, culori și chiar pictograme. „Este mai puțin costisitor (decât notițele care trebuie clasate),” mărturisește terapeuta, care folosește această metode de peste 10 ani și își elaborează chiar și articolele în acest mod. „Acest lucru permite să fii în același timp concentrat și deschis la idei care pot veni în timpul în care citești.” Veți reuși de asemenea să vă organizați mai bine ideile și să le exprimați mai bine atunci când trebuie să treceți la redactarea clasică. Realizându-vă harta mentală, cu creionul în mână, veți păstra mai ușor în memorie ceea ce scrieți sau desenați. „Studiile au arătat că legătura dintre creion și creier era foarte importantă.”

Mind-mapping pentru brainstorming

Simplu de utilizat, este în același timp colaborativ și creativ! „Anumite întreprinderi fac apel la această metodă pentru că au impresia că angajații nu au idei. Ori, de cele mai multe ori li se pun întrebări închise și nu sunt formați pentru a-și pune singuri întrebări,” explică Isabelle Pailleau. Mind-mappingul îi ajută să facă brainstorming mult mai eficient decât într-o întâlnire clasică. Prin această metodă se obțin idei mai multe și mai variate. De altfel, din punct de vedere vizual, se remarcă imediat ceea ce rezultă sau nu. Fără limite – chiar și cei care se consideră slabi la desen reușesc – această metodă de a munci diferit și eficient crează emulație. Hărțile mai au încă zile frumoase în față.

Alte articole recomandate:

Introvertiți sau extravertiți – cum să vă vindeți eficient ideile

De ce trebuie să creăm o cultură organizațională flexibilă

Arta de a ieși în evidență fără a părea arogant

Conducători – managerii voștri nu sunt babysitteri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *