5 tehnici pentru o cultură inovativă
Ce este inovația? Și cât de mult valorează pentru noi? Cum punem inovația la treabă, în cultura noastră?
Este dificil să tratezi cu inovația. Este greu să o înțelegi. Este dificil să o pui în practică și chiar să o suporți. Inovația nu este un set de competențe, metodologii sau cunoștințe. Este un set de comportamente și obiceiuri care ne permit să „conectăm lucruri neconectate”. Majoritatea dintre noi nu suntem pregătiți pentru inovație ori pentru a fi lideri inovatori.
Pentru a ne pregăti și a deveni liderii care avem nevoie să fim, iată mai jos 6 tehnici pentru a stabili o cultură deschisă spre inovație.
Întărirea
Asta este ceea ce facem majoritatea dintre noi pentru a fi inovativi. Avem o listă în minte cu ceea ce trebuie să facem. Ne acordăm cincisprezece minute de gândire. Ne uităm la extrasele sau sfaturile din citatele despre leadership pe care le-am salvat undeva. Urmăm un training de leadership și inovație pentru a ne mări competența. Deși aceste metode sunt utile pentru a întări obiceiurile inovative, nu sunt cele mai bune în a ne construi această deschidere spre inovație.
Imaginea de ansamblu
Cel mai bun mod de a ne dezlipi și a deveni inovativi este de a face un pas în spate pentru a merge înainte. În loc să ne concentrăm asupra problemei curente, ne uităm la ceea ce se întâmplă și cum se integrează în planul de ansamblu. Acest plan de ansamblu poate fi o diagramă structurală a organizației, poate fi figurativ, ca o analogie sau o poveste ori o inspirație emoțională, ca o viziune sau o misiune. Facem un pas în spate pentru a fi mai concentrați și mai deschiși spre opțiuni și oportunități, astfel încât să putem merge înainte cu idei creative și inovative.
Activități pentru mâini și minte
Învățăm cu mintea, dar învățăm și cu mâinile. Devenim inovativi atunci când le folosim pe amândouă în același timp. Devenim inovativi când desenăm metafore/povești pe tablă, când facem diagrame, asamblăm concepte de business folosind Lego (Serious Play) ori când adunăm foile de hârtie într-o prezentare. Toate acestea stârnesc în noi intuiția. Putem merge mai departe făcând lucruri pe care nu le facem de obicei. Activități de genul contabilității, mecanicii sau chiar de zidărie, activități care ne scot din perspectiva noastră obișnuită și ne trimit într-una nouă.
Regulile de interacțiune
În loc să ne concentrăm pe training și procese, ne putem îngusta unghiul de concentrare pe un set de reguli simple și să folosim aceste reguli pentru a ne ghida spre rezultatele inovatoare. Exemple de asemenea reguli găsim în „gândirea paralelă”: la o întâlnire fiecare persoană prezentă partajează pe rând o idee concisă (regula nr. 1); idea este înregistrată (regula nr. 2); grupul ascultă idea fără a o contesta (regula nr. 3); apoi grupul discută unde se potrivește cel mai bine idea, împreună cu celelalte idei expuse (regula nr. 4). Toate ideile sunt folosite pentru a construi rapid un concept creativ. Acestea sunt patru reguli simple pentru a ne ghida în dezvoltarea unei idei inovative.
Procesul de inovare
Cel mai bun mod de a deveni inovatori și a stabili o cultură sustenabilă inovativă este prin intermediul obiceiurilor noastre. Cu procese repetitive succinte, care conectează lucruri neconectate, construim obiceiuri inovative. Instrumente de tipul brainstormingului cu tabla albă, TIPS și USIT sunt tehnici care folosesc scheme repetabile și crează diagrame de cauză și efect pentru a ne ajuta ca indivizi și grupuri să fim inovativi prin forța brută a repetiției. Cu destulă practică, inovația devine o a doua natură în fiecare dintre noi.
Este greu să stabiliți o cultură inovativă, dar este și mai greu să o susțineți. De exemplu, corporațiile plâng după inovații, dar în același timp îi obligă pe angajați să gândească doar „inside the box”, adică conform șabloanelor și procedurilor existente. Pentru a deveni inovativi și mai ales a face o companie inovativă, totul se aliniază cu acceptarea noastră de a face exerciții și de a ne practica obiceiurile inovative pentru conectarea lucrurilor neconectate.
Alte articole pe care poate ați dori să le citiți:
Introvertiți sau extravertiți – cum să vă vindeți eficient ideile
Arta de a ieși în evidență fără a părea arogant