Blog

Blog
A spune „mulţumesc” face parte din arta managementului

Comments (2) - Dezvoltare Personală

A spune „mulţumesc” face parte din arta managementului

A spune mulţumesc, a fi recunoscător faţă de cei cu care lucrezi este mai mult decât un semn de politeţe, de bună creştere sau de „cei 7 ani de-acasă”, care între timp s-au făcut 6 sau poate chiar  5. Este o formă de respect şi de modestie la baza unor relaţii pozitive şi a managementului performant. „Mulţumesc” poate deveni un cuvânt cheie al relaţiilor dumneavoastră cu ceilalţi dacă decodaţi emoţia pe care o manifestaţi astfel: gratitudinea sau arta de a lucra împreună.

De ce vă este dificil să spuneţi mulţumesc

A coordona sau a colabora impune o ştiinţă a respectului fiecăruia şi o motivare personală pentru ca grupul să reuşească şi fiecare să înflorească în meseria lui. A exprima astfel un sentiment înseamnă dezvăluirea a ceva care vă mişcă şi în acest fel să vă expuneţi. Viaţa într-o organizaţie vă impune să fiţi puternic, să faceţi faţă tuturor dificultăţilor cotidiene, să păstraţi un rol profesional, să rezistaţi presiunilor, ceea ce are darul de a vă căli şi de a vă îndepărta de emoţii. Vă simţiţi adesea crispat şi rigid datorită stresului, dominat de nevoia de securitate, care cu siguranţă vă protejează, dar vă face să renunţaţi să vă expuneţi. Trebuie să reînvăţaţi să spuneţi mulţumesc.

Apreciaţi-i pe ceilalţi pentru ceea ce sunt

Aprecierea celorlalţi pentru ceea ce vă aduc vă face mai bună viaţa profesională. Gândiţi-vă, dacă unul dintre ei ar lipsi mâine, până unde absenţa sa ar influenţa ziua dumneavoastră şi de ce avantaje aţi fi privat dacă el ar dispărea din mediul dumneavoastră de lucru. Cel mai gratifiant în viaţa profesională este să ai un coleg pe care-l apreciezi. A-i mulţumi vă transportă dincolo de o simplă relaţie, întăreşte beneficiul atât pentru dumneavoastră cât şi pentru el, cel care primeşte aprecierea şi găseşte motivaţia pentru a continua.

Apreciaţi-l pe celălalt cu ceea ce este important în ochii lui

Suntem cu toţii diferiţi în aprecierile noastre. Ceea ce simţiţi dumneavoastră se aplică celorlalţi. Puteţi aprecia când un coleg îşi întrerupe lucrul pentru a vă vorbi, a asculta cu atenţie ceea ce spuneţi sau vă acordă un moment privilegiat pentru a vă vorbi în tete-a-tete. Vă place susţinerea, ajutorul, gestul care facilitează sau scurtează ziua dumneavoastră de muncă, sau pur şi simplu diminuează greutatea anumitor sarcini pentru a vă permite să vă consacraţi celor mai importante pentru dumneavoastră. Puteţi în acest fel prefera un cadou tangibil, cu o anumită valoare materială, care vă recompensează cu avantaje vizibile. Printre cele mai bune moduri de exprimare a recunoştinţei se află cuvintele pe care vă place să le auziţi, amabile, recunoscătoare şi aprobatoare.

Apreciaţi-l pe celălalt pentru contribuţia sa şi interesul dumneavoastră

Pentru a întări relaţia dumneavoastră cu cineva, indicaţi-i cu precizie pentru ce îi sunteţi recunoscător şi îi mulţumiţi. Este o mărturie clară a ceea ce are valoare pentru dumneavoastră. Acest lucru îl va ajuta să se concentreze asupra aspectelor fericite ale vieţii sale şi asupra a ceea ce face bine. Această recunoştinţă îl incită să dezvolte emoţii pozitive. Pentru dumneavoastră înseamnă deturnarea atenţiei de la „ego-ul” propriu şi orientarea mai pregnantă către ceilalţi şi ceea ce vă aduc ei. Acest lucru vă uşurează de presiunea pe care o puneţi forţându-vă atenţia spre interior şi vă conduce spre o relaţie pozitivă şi constructivă cu ceilalţi.

Alte articole recomandate:

Principalii factori care contribuie la lipsa de satisfacție la locul de muncă

Soluția ascunsă în spatele conflictului

Nu delegați mai mult ci mai eficient

Fraze de evitat pentru a avea succes

Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *