Blog

Blog
Excesul de încredere, atu sau handicap pentru a reuși?

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Excesul de încredere, atu sau handicap pentru a reuși?

Majoritatea noilor întreprinderi eșuează. Estimările cele mai optimiste asupra succesului întreprinderilor arată că doar 50% din cele nou create mai există după 5 ani și numai o treime dintre ele după un deceniu. Iar cu aceste statistici descurajante, ne putem pune întrebarea de ce să mai devenim antreprenori? Și totuși un exces de încredere vă poate ajuta să reușiți sau vă poate face deservicii. Este până la urmă excesul de încredere un atuu sau un handicap pentru a reuși?

În general, toată lumea își supraestimează șansele de succes. Cu siguranță, aveți cunoștințe extinse referitor la afacerea pe care doriți să o creați și adesea un nivel al încrederii care vă poate determina să vă credeți la adăpost de aceste statistici funebre. Nu sunteți singurii care dau dovadă de acest optimism sau exces de încredere. Vă alăturați altor numeroși profesioniști din toate sectoarele de activitate, sportivi, oameni politici, artiști sau cercetători științifici. În general, doar un veritabil expert într-un anumit domeniu poate măsura exact dacă este bine calibrat pentru a reuși.

Avantajele excesului de încredere

Motivația dumneavoastră de a urmări un obiectiv depinde de doi factori, de ideea pe care v-o faceți despre importanța obiectivului și de propria convingere în a-l atinge. Excesul de încredere permite acoperirea distanței dintre prezent și viitor. Dacă faceți o evaluare realistă a viitorului, puteți cu ușurință estima că scopul nu poate fi atins, în timp ce dacă îl considerați tangibil veți angaja acțiuni pentru a-l atinge. Puteți obține două avantaje din urmărirea unui obiectiv de neatins: acest lucru vă incită să munciți dur pentru a obține ceea ce ar fi imposibil fără asta sau altfel spus, vă înșelați singuri pentru a reuși mai bine. Și chiar dacă nu atingeți obiectivul, puteți obține câteva avantaje importante. Excesul de încredere este benefic pentru că vă face să considerați un obiectiv aproape imposibil la îndemână. Un obiectiv este adesea binar, nu-l atingeți sau nu-l ratați niciodată complet, iar dacă chiar nu-l atingeți, ați progresat și n-ați pierdut chiar totul. În plus, ați învățat enorm în acest proces de urmărire a unui scop, iar această ucenicie vă ameliorează competențele și vă face să apreciați mai bine acțiunile de întreprins pentru a atinge următorul obiectiv, pe care fără asta poate l-ați fi abandonat. În fine, efortul către un scop le dezvăluie celorlalți munca și etica voastră, ceea ce vă poate deschide oportunități prețioase.

Inconvenientele excesului de încredere

Motivația voastră de a vă lansa într-o activitate depinde de estimarea voastră referitoare la probabilitatea succesului. Dacă excesul de încredere este bun atunci când vă face să credeți în fezabilitatea unui proiect ambițios, el poate fi periculos atunci când vă face să credeți că veți reuși, deși de fapt ceea ce vizați necesită mult mai multe eforturi. Riscați în acest caz să nu munciți destul datorită convingerii că sunteți suficient de bine pregătiți. În aceste situații este mai bine să încercați iluzia contrară, cea a pesimismului defensiv: vă supraevaluați eforturile de făcut pentru atingerea obiectivului folosind astfel puterea anxietății pentru a vă mobiliza și a vă atinge obiectivul cu mai multă certitudine.

Excesul de încredere și pesimismul defensiv corespund unei viziuni părtinitoare a realității. De fapt, șansele voastre de succes depind mai mult de eforturile voastre continue în timp, indiferent de propria voastră evaluare a probabilității succesului. Tot ceea ce vă permite să rămâneți motivați este un avantaj, chiar și un pic de iluzie…

Alte articole:

Instrumente în managementul schimbării

Reușita unui interviu de recrutare prin Skype

Leadershipul rămâne în memorie

Sfaturi de leadership pentru manageri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *