Blog

Blog

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Managementul trebuie să țină pasul cu lumea care accelerează

Schimbarea permanentă a mediului de afaceri impune întreprinderilor să-și schimbe modul de organizare.

Noii patroni au sosit. Pentru ei, obiectivul e clar: cu ceasul în mână trebuie să accelereze ritmul într-un mod proiect aproape permanent. Întreprinderile trebuie să se reinventeze pentru a face față schimbării constante cu o gestionare a resurselor umane complet nouă și bulversată.

Schimbarea devine permanentă. Această axiomă cunoscută de toți este pe cale să provoace o mutație în ADN-ul întreprinderilor fără ca acestea să-și dea cu adevărat seama. Teoria evoluției nu ocolește lumea economică, iar selecția naturală a campionilor de mâine se va face dintre întreprinderile care au lăsat această nouă realitate să le impregneze cultura în profunzime.

De mai multe decenii inteligența și simțul afacerilor în întreprinderi s-au rafinat într-o manieră spectaculoasă grație, în mare parte, cabinetelor de consultanță pentru strategie și organizare. Acestea au susținut în mod activ întreprinderile în punerea la punct a strategiilor pentru a împinge din ce în ce mai sus creșterea și crearea valorii. Ele au făcut același lucru cu concurenții, clienții și furnizorii lor, deplasând în permanență liniile competiționale, poziționările pe scara valorii și echilibrele rezultante. Rezultatul este că fiecare trebuie să se adapteze noilor strategii ale clienților, furnizorilor și concurenților săi.

Cu trecerea anilor, vedem liniile de frontieră ale afacerilor deplasându-se din ce în ce mai des într-un orizont de timp din ce în ce mai strâns. Întreprinderile operează de-acum înainte într-o lume accelerată, nesigură și ambiguă în care nimeni nu știe să prezică de unde va veni următoarea alertă și spre ce mutație ne va antrena.

În fața acestor schimbări neîncetate și a acestei incertitudini în creștere, întreprinderile trebuie să se reinventeze permanent pentru un plus de modularitate și reactivitate. Este o problemă de supraviețuire. Organizațiile ierarhice rigide nu mai sunt adaptate. Organizațiile matriciale aduc cu siguranță mai multă suplețe, dar și ele trebuie să evolueze. Întreprinderile se văd deci obligate să introducă noi forme de organizare și de practici manageriale, mult mai orientate spre modul „proiect”, în scopul tratării cu maximum de rapiditate a noilor paradigme care nu încetează să apară. Rolurile și funcțiile sunt din ce în ce mai transversale și forțează deschiderea. Sunt de asemenea mai focalizate pe obiective precise cu o gestionare exigentă a scadențelor. Mobilitatea funcțională devine norma. ADN-ul și cultura organizațională sunt bulversate în mod fundamental. Contractul pe durată nedeterminată este pus sub semnul întrebării. Noi meserii, cum ar fi managementul de tranziție, eminamente adaptat acestui nou context, își măresc greutatea în această dezbatere.

Gestionarea resurselor umane se află în fața unei noi provocări: menținerea unui echilibru între memoria care a asigurat succesul în trecut și o abordare mai inovantă care recurge la noi expertize. Întreprinderea trebuie să se îmbogățească în salariați obișnuiți cu situațiile ambigue, care să știe să lucreze sub constrângere, permanenți sau în tranziție, atunci când lipsesc competențele interne, și, înainte de orice, capabili să antreneze organizația în aceste proiecte succesive.

În concluzie, lumea se mișcă și acest lucru este o veste bună. Ea se accelerează, iar practicile manageriale trebuie să țină pasul. Încă o dată individul și capacitatea sa de adaptare sunt în miezul soluțiilor. Numai cei care au înțeles acest lucru și vor ști să utilizeze ansamblul levierelor în resursele umane, vor reuși. Întreprinderile trebuie de-acum să se adapteze acestei evoluții de neoprit, care seamănă unei revoluții permanente.

Articole complementare recomandate:

Vechile modele de business se transformă în era digitală

Aplicarea metodologiei școlii de la Palo Alto în organizații

Transformați timpul într-un companion al reușitei dumneavoastră

Când se apelează la un manager de tranziție?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *