Blog

Blog

Comments (1) - Dezvoltare Personală

Cum știți că-l interesați pe interlocutorul dumneavoastră?

Cum să reușiți o ședință, un interviu de recrutare, o negociere – câteva sfaturi pentru a reuși să vă interesați interlocutorii… Oricare ar fi schimbul în care vă angajați cu un interlocutor, un șef, un client, un furnizor, un recrutor, veți căuta insconștient semnele favorabile pentru dumneavoastră. Pentru acest lucru, privirea dumneavoastră se îndreaptă instinctiv asupra feței acestuia pentru a-i analiza nivelul de ascultare, iar acesta vă poate spune multe despre interesul acordat discursului vostru. Adesea câteva zâmbete pot fi suficiente pentru a vă asigura… Greșit!

10 indicii care trebuie să vă pună în gardă

Iată câteva indicii care pot să vă permită să vă dați seama că ceva nu merge. Totuși, trebuie să țineți minte că lectura non verbalului nu vă permite să știți ce se întâmplă de fapt în capul interlocutorului dumneavoastră și deci vă rămâne să aflați ce nu este în regulă cu schimbul vostru. Vorbiți și interlocutorul vostru vă privește atent, pare să încuviințeze ceea ce spuneți, dar…

  • Sigur, vă privește în ochi și totuși nu clipește: e un semn al lipsei de concentrare. Ceea ce spuneți nu este înregistrat!
  • Se lasă brusc pe spate, brațele i se încrucișează, uneori și gambele, contactul vizual se întrerupe, iar gura începe să i se strâmbe: nu este de acord cu ceea ce vede ori aude.
  • Exprimă o expresie discretă de dezaprobare, nasul îi urcă și coboară la loc: respinge ceea ce tocmai a fost spus sau demonstrat.
  • Clipește din ochi foarte rapid (la mai puțin de 3 secunde): acest lucru se poate datora unui stres legat de situație ori unei neînțelegeri.
  • Își mușcă buza inferioară: este încurcat, se îndoiește de ceva.
  • Își freacă bărbia/barba cu degetele: nu este un semn de închidere, totuși își pune anumite întrebări la care va trebui să răspundeți.
  • Își lasă capul spre dreapta și vă privește din partea dreaptă: este foarte sceptic față de propunerile pe care le enunțați.
  • Se joacă cu degetele pe masă, pe braț ori pe față: este un semn de nerăbdare. Fie conversația este prea lungă, fie trebuie să plece.
  • Este așezat pe marginea scaunului ori a fotoliului, bustul i se apleacă în față și cele două mâini se sprijină pe pulpe: trebuie să fiți atenți la aceste gesturi. Ele indică faptul că întrevederea trebuie să se termine. Interlocutorul dumneavoastră e gata de plecare și v-o arată.

Am inclus aici doar câteva exemple ușor de observat. Nu trebuie să uitați că unul singur dintre aceste indicii poate valida starea de spirit observată. Aceste 10 semne se fac imediat, într-un moment cheie al conversației. O întrevedere poate părea că se derulează perfect, dar pot exista unul sau două momente de „discordanță”. A le repera permite o mai bună adaptare și o armonizare a schimbului în curs.

Alte articole complementare:

Aplicarea metodologiei școlii de la Palo Alto în organizații

Tehnici cheie de prezentare utilizate de Steve Jobs

Vechile modele de business se transformă în era digitală

Exploatați-vă carisma de lideri

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *