Blog

Blog

Comments (0) - Dezvoltare Personală

De ce autocritica vă ajută să reușiți

Trebuie să credeți în capacitățile, întreprinderile și produsele sau serviciile dumneavoastră, iar această încredere vă permite să vă atingeți obiectivele și vă incită clienții, investitorii ori membrii echipei să se alăture acțiunilor voastre. Dar fără autocritică riscați să ratați o lucrare prosperă și durabilă. Găsirea echilibrului corect între a fi siguri de dumneavoastră și onestitatea de a vă vedea limitele este o condiție esențială pentru a reuși. Iată mai jos câteva repere.

Îndoiți-vă de bulele de exces de încredere

Pentru a fi lider sau antreprenor aveți nevoie de încredere în sine, dar nu de prea multă. Aveți interesul să vă puneți la adăpost de un exces de siguranță. Acesta vă poate conduce la supraestimarea probabilității de succes în raport cu concurenții dumneavoastră ori să subestimați nevoile de resurse tehnice, umane, financiare și să săriți peste corecțiile pe care trebuie să le aduceți acțiunilor voastre. O formă de „iluzie a încrederii” vă orbește în legătură cu realitatea și adecvarea capacităților dumneavoastră. Situația cea mai rea în materie se întâlnește atunci când sunteți relativ puțin calificat în raport cu o sarcină, meserie, o situație ori o miză, ca și atunci când demarați afacerea ori cariera. Puteți fi în același timp incompetent și să ignorați acest lucru. Fiți deci vigilenți referitor la calitatea încrederii în sine. Sigur este dificil să vă vedeți pe stradă când sunteți la balcon, dar găsiți un mijloc – lăsându-vă ajutat de cineva apropiat, un prieten, cineva cu experiență în meserie, un mentor – și validați faptul că nu vă îmbătați cu apă rece presupunând că aveți o expertiză care vă lipsește.

Utilizați autocritica în avantajul dumneavoastră

Autocritica poate fi un mijloc puternic de apărare împotriva „bulelor de exces de încredere” și să devină un instrument percutant în construcția reușitei dumneavoastră. Evaluându-vă corect competențele, în circumstanțele speciale în care trebuie să le exersați, și făcând-o cât mai devreme posibil, poate chiar înainte de a crea ori a vă lansa într-o activitate, veți măsura mai bine pertinența acestei lansări și veți decide în privința găsirii soluției pentru ceea ce vă lipsește. Dacă vă lipsește acel „savoir-faire”, relații în sectorul respectiv ori susținerea care să vă sprijine, este mai bine să mergeți și să le căutați înainte de lansare. A vă vedea într-un mod onest punctele forte și, mai ales, slăbiciunile, vă garantează luarea unei decizii bune și un bun start.

Exploatați-vă eșecurile pentru a reuși

Atenția acordată defectelor și slăbiciunilor dumneavoastră vă ajută să vă faceți eșecurile să lucreze pentru voi. Vă puteți astfel evalua erorile, să înțelegeți ce vă reține și ce vă ajută și să apreciați etapele și soluțiile pe care le aduceți. Vă acordați astfel o probabilitate maximă de a nu repeta aceleași greșeli pe viitor. Încă mai mult, partajarea istoriei eșecurilor dumneavoastră în public poate fi benefică. Adesea acest lucru vă face discursul cu adevărat convingător în fața clienților și colaboratorilor. Vă demonstrează adaptabilitatea și voința de a vă ridica și a continua după o înfrângere. Într-o manieră generală sunteți înclinați să puneți accent pe aspectele pozitive ale activității dumneavoastră pentru a oferi celorlalți o traiectorie de carieră convingătoare. Este normal și legitim să comunicați o imagine pozitivă care atrage, dar atenție la excesul de încredere pe care-l puteți plăti foarte scump. Arta constă în acest echilibru între convingere, sângele rece și modestia une autocritici reparatorii.

Iar o carieră destul de lungă fără eșecuri, de cele mai multe ori, denotă lipsa curajului și a inițiativei. Putem să spunem ca Edison, că prin eșecuri descoperim modalitățile prin care nu putem face ceva. (Citatul original: „I have not failed. I’ve just found 10000 ways that won’t work.” – Thomas Edison)

Alte articole recomandate:

Cum să păstrezi un tempo potrivit ca lider

Vor transforma freelancer-ii economia?

Știința transformărilor organizaționale

Secretele motivării

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *