Sunteți sigur că nu aveți un șef toxic?
Ați auzit vorbindu-se de șefi toxici în multe întreprinderi. Dar sunteți sigur că al dumneavoastră nu este unul? Cum se definește toxicitatea unui șef? Când țipă, încalcă regulile, este imoral, maniaco-depresiv, vă face să vă simțiți prost, vă hărțuiește? Dacă este ușor să-l identificăm atunci când comportamentul său este scandalos, este uneori dificil să-l reperăm atunci când nocivitatea sa este mult mai subtilă.
Costul toxicității unui șef
Există comportamente și atitudini care cu trecerea timpului pot avea asupra dumneavoastră un efect emoțional, psihologic sau chiar fizic. Acest lucru se traduce prin boală, scăderea productivității sau absenteism, cu consecințe financiare pentru dumneavoastră și pentru întreprindere. Dacă aveți un șef toxic veți plăti pentru asta chiar dacă numai emoțional. Anxietatea, depresia sau atacurile de panică provocate de un șef nociv costă mulți bani în salarii pierdute sau cheltuieli medicale.
Identificarea toxicității anturajului dumneavoastră
Dumneavoastră trebuie să evaluați rapid toxicitatea persoanei cu care lucrați. O mulțime de termeni ne vin în minte pentru definirea unui comportament nociv: „cinic”, „insensibil”, „arogant”, „dezagreabil”, „condescendent”, „răuvoitor” sau „tiran”, dar acești termeni sunt prea generali. Lista de mai jos vă va ajuta să recunoașteți comportamentele, adesea neobservate pe moment și uitate apoi, care vă atrag atenția că o persoană este potențial toxică. Cu cât mai mult observați comportamente care se înmulțesc sau se repetă, cu atât mai mult riscați să suferiți în timp. Citiți cu atenție această listă și bifați comportamentele pe care le-ați constatat cel puțin o dată la șeful dumneavoastră.
Semne mai mult sau mai puțin subtile ale unei personalități toxice
El așteaptă de la dumneavoastră o admirație excesivă și se laudă adesea cu realizările sale. Este arogant și disprețuitor cu dumneavoastră și alte persoane. Cere o supunere necondiționată de la dumneavoastră și alți subordonați. Așteaptă un tratament special permanent și pentru orice. El ocolește regulile, procedurile și siguranța sau chiar încalcă legile. Hipersensibil la modul în care este perceput, el se aranjează întotdeauna ca peformanțele sale să îi asigure complimente. Ignoră nevoile dumneavoastră și ale celorlalți, fie că sunt fizice, emoționale sau financiare. Se comportă cu dumneavoastră ca și cum ați fi un obiect pe care-l folosește, îl manipulează sau îl exploatează în scopuri personale.
Nu ascultă ceea ce spun ceilalți, pentru el comunicarea fiind în sens unic și în genul de „a da lecții”.
Critica sa referitoare la ceilalți se exprimă cel mai adesea prin furie și țipete. Se pierde adesea în comportamente de suficiență și exprimare a superiorității. În mod superficial este șarmant, face o primă impresie bună, dar îi observați rapid defectele personale și lacunele caracterului. Vă tratează cu dispreț, vă consideră inferior și își arată public lipsa de respect. Foarte dependent de admirația dumneavoastră și a celorlalți, vine adesea la pescuit complimente.
Îi supraveghează pe cei care pot reprezenta o amenințare pentru el sau care i-ar putea strica imaginea. Cuvântul „eu” domină conversațiile sale și multiplică referințele la propriile calități sau acțiuni. Nu îl interesează viața, istoria sau realizările dumneavoastră.
Nu se simte vinovat de greșelile sau actele nedorite pe care le comite și nu își cere scuze. Este atât de preocupat de reușita sau de puterea sa, încât îi uită complet pe ceilalți. Vrea să fie în centrul atenției în ședințe sau întâlniri și dă de înțeles că el este cel mai competent sau inteligent din sală.
Multe dintre comportamentele sale trebuie reperate pentru a vă proteja, dar cel mai adesea nu sunt chiar așa de ușor de descifrat. Ele merită o analiză la rece în afara situației și adesea repetarea lor le va transforma în șabloane. Se poate să vi se întâmple să detectați prea târziu aceste semne. Este normal pentru că aceste personalități sunt adesea seducătoare pentru a vă anestezia. Acum însă trebuie să învățați să vă protejați și să utilizați strategii eficiente pentru a-l izola, să vorbiți în jurul dumneavoastră în interiorul și în afara întreprinderii, iar dacă răul persistă nu vă rămâne decât să luați în calcul serios plecarea. Nu aveți nicio obligație de a vă victimiza, iar viața nu merită un șef nociv.
Articole complementare recomandate:
Tendințe care vă vor influența munca pe viitor
Managementul și starea de bine a colaboratorilor
Cum vă asigurați înainte de a vă hotărâ să vă schimbați jobul
Calitățile unui antreprenor - Bogdan Buzdugan
2:41 PM, June 2024
[…] Sunteți sigur că nu aveți un șef toxic? […]