Sunt leadershipul și democrația cu adevărat compatibile?
Poate fi practicată cu adevărat o democrație reală în afaceri? Poate un angajat – un vot – să facă posibilă nu numai conducerea companiei ci și să-i asigure profitabilitatea? Cu siguranță, în cazul unei companii mici. Dar când vine vorba de o multinațională uriașă, cu zeci sau sute de mii de angajați?
Imaginați-vă că fiecare angajat trebuie să voteze înaintea oricărei decizii care se ia. Toată lumea se va uita după un lider, iar compania nu numai că ar fi neguvernabilă, dar ar pierde bani.
Decizii corecte bazate pe dialog
Diferitele persoane implicate trebuie să aibă un cuvânt de spus, iar speranța unor decizii corecte și empatice bazate pe dialog este cu siguranță nu numai posibilă ci deja practicată într-o multitudine de companii.
Democrația – următorul capriciu al teoriilor despre leadership?
Cu toată emfaza curentă despre empatie în leadership, mă întreb dacă leadershipul democratic nu va deveni o modă? Momentul este bine ales pentru că mulți angajați se simt prost tratați de către management în timpul crizei economice curente.
Liderii sunt singurii responsabili
Ca lider sunteți responsabil față de consiliul de administtație, de acționari și de toți angajații. Nu există scuze pentru alegerea unui drum greșit. Dumneavoastră și numai dumneavoastră sunteți răspunzător și plătiți prețul eșecului deciziilor dumneavoastră.
Arătați-mi un guvern cu adevărat democratic
În toate țările democratice politicienii sunt aleși pentru că promit electoratului că vor face X, Y și Z. Totuși, odată ajunși la putere ei fac adesea altceva. Uneori pentru că descoperă că ceea ce ar vrea să facă nu este posibil, de obicei din motive financiare sau legale. Nu este democrația mai mult un concept decât o realitate? Cât de mult contează părerea electoratului în realitate? Faptul că o mulțime de politicieni spun ceea ce electoratul vrea să audă, iar apoi fac complet altceva, nu ajută. Obținerea voturilor pretinzând că susții ceva, dar de fapt nu o faci, nu este ceea ce ar trebui să fie democrația. Dar asta este ceea ce se întâmplă în majoritatea țărilor.
De fapt nu cred că există un guvern ales democratic undeva în lume care să nu fi dat greș cu cel puțin unele dintre promisiuni. Așa cum știm cu toții, companiile private care ar funcționa astfel ar înceta curând probabil să existe, cu unele mici excepții, care dau de fapt măsura unor lideri.
Personalul nu poate avea mai multă influență decât consiliul și acționarii
Este imposibil să permiți angajaților să aibă un impact mai mare asupra deciziilor decât proprietarii sau consiliul director.
Uneori luarea dceciziilor poate fi foarte dificilă și va trebui să le apărați nu numai în fața acționarilor, dar și a colegilor. Este greu mai ales atunci când nu ești de acord cu anumite decizii implementate. Dar trebuie să fii capabil să accepți criticarea deciziilor tale și să te asiguri că sunt înțelese, acceptate și motivează cât mai multă lume.
Credeți că democrația perfectă există în vreo companie sau vreun guvern din lume? Cât de democratică poate deveni lumea corporatistă fără a-și pune în pericol afacerile? Va fi posibil vreodată să îi satisfaci pe toți, asigurând în același timp profitabilitatea și creșterea? Destul de greu, nu-i așa? Și totuși există câteva exemple în lume de încercări reușite la nivelul firmelor mici și mijlocii. Pe câteva le-am prezentat într-o serie anterioară de articole despre management și inovație.
Articole complementare recomandate:
Sosește generația Z – consecințele pentru IMM-uri
Comunicarea eficientă este esențială pentru lideri
Primele cinci motive de a investi într-o franciză - Bogdan Buzdugan
2:42 PM, June 2024
[…] Sunt leadershipul și democrația cu adevărat compatibile? […]