Ortografia care ucide
O greșeală de ortografie poate îndepărta un candidat sau determina pierderea unui contract la nivelul unei întreprinderi. În momentul celor 140 de caractere ale Tweeter-ului și al limbajului SMS, o bună ortografie nu înseamnă inteligență sau un dar al scrisului, ci în domeniul profesional reprezintă o economie de energie, de timp și de bani.
Dacă dai un anunț pentru recrutarea de agenți comerciali, chiar dacă precizezi printre cerințe o bună cunoaștere a limbii române, vei primi în scrisorile de intenție o mulțime de aberații, prescurtări și greșeli gramaticale sau de exprimare. Un motiv de disperare? Bineînțeles! Prejudiciile pentru întreprinderi devin atât de importante încât trebuie luat taurul de coarne și găsită o soluție.
A face greșeli este umilitor și creează un sentiment de vinovăție
În mod fundamental, sursa problemei se află la nivelul învățământului primar și secundar. Sigur, a spune că învățământul nu mai e ce-a fost a devenit un loc comun! Încercarea noilor metode pedagogice care se dovedesc de multe ori sterile, dispariția lecturii, promovarea non-valorii în media, dă astăzi zeci de mii de absolvenți de liceu și studenți care fac, în medie, 15 greșeli pentru 10 rânduri scrise. Și atunci când ajung salariați ai întreprinderilor sau ai administrațiilor publice, cu obligația de a concepe e-mail-uri, scrisori, rapoarte sau alte înscrisuri profesionale, nu pot, dintr-o dată, să știe să facă acorduri gramaticale, să se simtă în largul lor cu conjugările. Din păcate, în limba română nu prea funcționează corecțiile ortografice și gramaticale ale procesoarelor de texte, care ne ajută atât de mult în engleză sau franceză. Ei o trăiesc ca pe o umilință, pentru că își cunosc în general slăbiciunile, iar judecata celor apropiați este prezentă pentru a-i convinge că trebuie să le fie rușine că nu își cunosc mai bine limba maternă. Și o trăiesc ca pe o vină pentru că li se atrage atenția că astfel devalorizează imaginea și seriozitatea organizației lor.
Organizațiile spun „Stop!”
Putem să înțelegem ușor că un client potențial, dacă primește un mesaj plin de greșeli de ortografie, va decide să se adreseze altcuiva. Șefii de întreprindere o înțeleg suficient de bine pentru a refuza să mai fie supuși acestui gen de capricii: recrutorii lor sunt însărcinați să impună ortografia printre criteriile de angajare. Scrisorile de intenție cu greșeli sunt îndepărtate, iar postulanții trebuie să treacă prin furcile caudine ale testelor de ortografie. Devine astfel din ce în ce mai dificil pentru organizații să recruteze persoane capabile să scrie corect. Și sunt vizate toate nivelurile ierarhice: conducători, cadre cu pregătire superioară sau simpli salariați.
Dreptul individual la formarea profesională în ajutorul ortografiei
Sunt două căi pentru a remedia lacunele lingvistice: singuri, cu ajutorul cărților sau programelor informatice, sau se poate profita de dreptul individual la formarea profesională pentru a face un curs și a fi ajutați de un formator. Acest drept de formare profesională este foarte mult utilizat în Europa de Vest, dar din păcate în România este puțin cunoscut și utilizat. El ne poate ajuta și pentru aprofundarea și perfecționarea altor limbi de circulație internațională, pe care le utilizăm sau am avea nevoie să le utilizăm în activitatea profesională.
Prima soluție, ca toate formele de învățământ autodidact, necesită voință, perseverență și bune capacități organizaționale. Bunele intenții cu care apucăm pe acest drum nu ne duc de multe ori la rezultatul scontat pentru că descurajarea sau delăsarea apar repede. O vorbă veche spune că și drumul spre iad ar fi pavat tot cu bune intenții! Dar anumite formule de învățământ electronic au o rată a succesului mai ridicată.
Cursuri și stagii
A doua soluție este rapidă și confortabilă. În două zile de cursuri intensive, participanții revăd fundamentele ortografiei și gramaticii. Numeroase exerciții permit o integrare rapidă a cunoștințelor, iar utilizarea formatorilor cu experiență este un ajutor eficient, mai ales că se adresează de obicei unor grupuri de cursanți.
Ortografia este instrumentul unei demnități: aceea de a scrie bine. „Bine” însemnând de fapt „normal”. Din acest motiv, cu ceva timp în urmă, am decis să revin la folosirea diacriticelor românești în toate textele pe care le redactez.
Alte articole pe care, poate, le-ați ratat:
Competențe personale care trebuie dezvoltate rapid pentru păstrarea competitivității
Cum să reușești să-ți păstrezi liniștea și echilibrul în ciuda dificultăților