Blog

Blog

Comments (1) - Dezvoltare Personală

Zâmbetul – cel mai bun coach al carierei dumneavoastră

A oferi celorlalți o figură fericită vă face mai simpatic și vă dinamizează cariera. Conform unor studii recente, zâmbetul este benefic pentru starea de bine, vă ameliorează umorul și reduce stresul. Și chiar cu un surâs simulat puteți obține aceleași rezultate. Iată câteva explicații.

Un atu comportamental

Zâmbetul vă oferă o stare de bine personală și intimă, dar și un atu comportamental și social. Confor unui studiu al Penn State University, cel care surâde va fi mai simpatic, curtenitor și chiar mai competent. Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a vă incita să zâmbiți oricărei persoane cu care intenționați să faceți afaceri. Iar zâmbetul este contagios. Dacă zâmbiți vi se zâmbește și toată lumea devine un pic mai fericită. Conform cercetătorilor de la Universitatea din Uppsala, Suedia, este foarte dificil să vă încruntați sprâncenele atunci când priviți pe cineva care vă zâmbește.

Zâmbetul vă reconectează creierul

Când zâmbiți, creierul dumneavoastră este conștient de această activitate și o urmărește. Cu cât zâmbiți mai mult cu atât spargeți tendința naturală de a gândi negativ. Dacă o faceți suficient de des, îl recablați pe motive pozitive, ceea ce crează în final o buclă a fericirii. Cu cât vă antrenați mai mult, cu atât devine mai ușor să gândiți pozitiv, ceea ce mărește productivitatea și creativitatea, chiar dacă sunteți într-o situație care în mod normal ar antrena îngrijorarea. Zâmbetul vă poate schimba, prin intermediul buclei de retroacțiune, creierul. Acesta ține socoteala, ca într-un tablou de bord al zâmbetelor, și știe de câte ori ați zâmbit și starea dumneavoastră emoțională generală. A zâmbi reduce stresul și în consecință favorizează un somn bun, conform unor studii recente. Acest lucru ar explica de ce ne simțim adesea mai fericiți în compania copiilor care zâmbesc în medie de 400 de ori pe zi față de 40 până la 50 de ori pentru un adult fericit și de 20 de ori pentru unul mediu. Zâmbetul reduce hormonii induși de stres care vă afectează sănătatea fizică și mentală, conform studiilor. Bineînțeles, acest lucru arată o corelație și nu o legătură de cauzalitate.

Zâmbetul, cel mai bun coach al carierei dumneavoastră

În afara stării dumneavoastră mentale, zâmbetul vă ajută în a vă salva viața, așa cum afirmă Sondra Barrett în cartea sa „Secrets of your cells”. Pentru această biochimistă, atunci când vă destindeți printr-un zâmbet, celulele dumneavoastră își pierd rigiditatea. Pacienții atinși de maladii grave au cunoscut o remisie după ce au fost eliberați de stresul care-i sufoca. Vorbind din punct de vedere științific, zâmbetul este un ajutor al vieții. Și nu vă costă nimic să o faceți. Puteți chiar să vă prefaceți și să obțineți aceleași rezultate.  Cariera dumneavoastră poate lua o altă turnură grație creșterii propriei productivități, a capacității de atenție și a capacităților cognitive care se vor ameliora.

Zâmbetul are o forță internațională

El vă schimbă starea de spirit, sentimentele și chiar acțiunile. De-a lungul și de-a latul lumii, de la Paris la New York și de la Londra la Moscova, vorbește, schimbă și se face înțeles indiferent de limbă. Nu contează unde sunteți, este un limbaj universal. Conform lui Leo Widrich, „The Science of Smile & Why Its So Powerful”, acesta are un conținut emoțional pozitiv ridicat și oricine poate învăța să zâmbească mai frumos. Vă întâlniți cu un prieten pe care nu l-ați mai văzut de mult timp, mușchii desenează un zâmbet pe fața dumneavoastră și se produce o retroacțiune pozitivă care urcă spre creier și vă întărește sentimentul de bucurie. Pe scurt, creierul dumneavoastră se simte bine și vă spune să zâmbiți. Dumneavoastră zâmbiți și el se simte bine. Și așa mai departe. De fiecare dată când zâmbiți se activează doi mușchi: cel zigomatic care controlează colțul gurii, care atunci când este activat nu provoacă întotdeauna un zâmbet sincer, oamenii de știință îl numesc „zâmbet social”; al doilea este cel orbicular care ne încrețește colțul ochilor și arată cu adevărat sinceritatea. Zâmbetul se învață sau se reînvață. Ca majoritatea adulților, ați uitat cu timpul să o faceți și ați cedat din ce în ce mai mult în favoarea celor sociale. Nu este niciodată prea târziu să zâmbiți viitorului dumneavoastră…

Articole complementare recomandate:

De ce vorbim prea mult (și cum să nu o mai facem)

Cum să impresionați pe oricine în mai puțin de 30 de secunde

Cum să dați stresului lovitura de grație

Cum să câștigați respectul celorlalți

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *