De ce trebuie să vă înconjurați de oameni mai inteligenți decât voi
Dacă vă înconjurați de persoane imature coborâți la nivelul lor. La fel și cu persoanele negative, deveniți una în plus. De fapt sunteți suma persoanelor care vă înconjoară. Dacă doriți să aveți o viață profesională mai bună, trebuie să vă înconjurați de colaboratori mai inteligenți decât dumneavoastră.
Cum să reperați persoanele inteligente
Colaboratorul inteligent are tendința să vă pună întrebări. Curios el îi găsește interesanți pe ceilalți. Mult mai atent decât media și mai ales cu urechea ciulită, el nu se exprimă niciodată prin clișee, utilizează puține cuvinte la modă și știe să atribuie un citat autorului atunci când îl folosește, pentru că dacă-l rostește este pentru că acesta este oportun și nu pentru a se pune în valoare. Fericit să partajeze cărțile, filmele bune și ideile, recunoaște calitatea la ceilalți, chiar dacă nu au același nivel de competență ca el. Nu se teme de concurenți și într-o manieră obiectivă se referă la unul dintre ei. Cunoașteți cu siguranță o asemenea persoană, recrutați-o, munciți cu ea, ascultați-i sfaturile. Are în general o bună rețea de relații pe care este fericită să vi le prezinte dacă este necesar. O simte în mod instinctiv pentru că se înconjoară de oameni inteligenți. Atunci când găsiți un asemenea colaborator care corespunde afacerii dumneavoastră, păstrați-vă calmul. Sunteți între egali și lucrurile se vor dezlega în mod natural.
Cum trebuie să vă comportați cu o persoană inteligentă
În general, și acesta este un alt semn, vă simțiți mai bine cu el, mai inteligent și mai calm. Trebuie să ascultați atent ceea ce spune pentru că gândirea lui este adesea diferită de a dumneavoastră și mai complexă de analizat pentru a o înțelege bine. Când sunteți cu el urmați sfatul lui Epictet: „Avem două urechi și o gură pentru a putea asculta de două ori mai mult decât vorbim.” Nu trebuie să-l impresionați avansându-vă toate realizările, recunoașterea sau prin vorbe mari. Trebuie doar să fiți în largul dumneavoastră cu sinele și scopul pe care-l aveți. A realiza că nu aveți nicio idee despre subiectul tratat este o veste bună pentru că sunteți pe punctul să aflați ceva nou.
Ce tip de persoană inteligentă să alegeți
Trebuie să știți de ce tip de persoană inteligentă aveți nevoie. Un fotbalist care vrea să devină următorul Hagi are nevoie să se antreneze cu cei mai buni decât el pentru a-și ridica nivelul de joc. Poate că nu aveți nevoie de Einstein, dar vă înconjurați de oameni adaptați și cu experiență în afacerea dumneavoastră, îi urmăriți, îi observați și îi ascultați pentru a-i alege bine. Cum există multe forme de inteligență, trebuie să o recrutați pe cea care vă îmbogățește. Iată o listă incompletă: inteligența inimii, colectivă, conceptuală, creativă, inteligența economică și emoțională, interpersonală, lingvistică sau logico-matematică, cea practică și inteligența realațională, sintetică, socială, verbală…
Cum să profitați de o persoană inteligentă
Lucrați cu cei inteligenți sau luați-vi-i ca mentori. Multora le e frică să nu „piardă față” sau nu vor să o facă pentru că este o investiție financiară. Inteligența se plătește. Este un raționament egoist să credeți că puteți obține ce vreți ca patron de întreprindere. Întâlniți oameni inteligenți, petreceți timp cu ei, căutați-le compania la conferințe și seminarii, întrebați-vă cine încadrează persoanele pe care le admirați și ascultați ceea ce au de spus. Nu sunteți un geniu și uneori aveți nevoie, într-un domeniu precis, de cineva mai inteligent pentru a vă explica un concept complicat. Dacă nimeni nu vă contestă ideile nu veți ști niciodată ce credeți cu adevărat, în timp ce o conversație cu un grup de oameni inteligenți o va dezvălui. Dacă vreți o opinie obiectivă și la obiect, doar un colaborator inteligent va ști să evalueze realitatea și să v-o indice cu sinceritate. În sfârșit, el învață înțelepciunea fără a vă umili, vă face modest dându-vă seama de ce aveți de învățat și vă protejează de „turnul de fildeș”.
Alte articole recomandate:
Secretul stilului de comunicare
Regulile de bază ale angajaților de elită
Arta managementului prin întrebări
Sfaturi pentru directorii proaspăt instalați într-o nouă funcție