Despre importanța primelor 100 de zile în management
Mai multe studii o arată, peste o treime din managerii care preiau un nou post eșuează în primele lor 18 luni. Ceilalți, care o scot la capăt, mai mult sau mai puțin, recunosc după aceea că au pierdut enorm de mult timp.
Anticipați-vă integrarea
Pentru a atrage toate șansele de partea dumneavoastră, trebuie înainte de toate să vă pregătiți sosirea informându-vă în prealabil despre întreprinderea sau serviciul în care vă integrați. Istoric, organizare, funcționare, dar și piață, concurență, toate aceste informații care vă vor permite să discerneți mai bine mizele cu care veți fi rapid confruntat. Nu neglijați nici cultura organizațională (coduri vestimentare, orare etc.). Cunoașterea obiceiurilor colaboratorilor dumneavoastră vă va scuti de anumite stângăcii!
Acordați-vă timp!
Prea mulți manageri vor să intre imediat în acțiune și se izbesc direct în zid! În primul moment deschideți-vă larg ochii și urechile. Cuvântul de ordine este: observați! Întâlniți-vă cu membrii direcției, cu colaboratorii apropiați ca și cu reprezentanții personalului. Ședințe, discuții individuale, o reuniune informală de primire, forma nu contează, dar nu vă cantonați într-o abordare „top-down”, discutând rapid doar cu N-1 și N-2. Completați acest examen intern printr-o vedere din exterior, o anchetă de teren. Nimic nu este mai important pentru a lua temperatura unui serviciu sau a înțelege funcționarea unei întreprinderi decât să însoțiți comercialii la întâlniri, să faceți turul furnizorilor, să vizitați filialele și punctele de vânzare.
Aveți grijă la contactul cu noua echipă
Atunci când nu este bună, prima impresie este hotărâtoare: nu ratați primul contact cu noii dumenavoastră colaboratori. Chiar dacă preluați conducerea unei întreprinderi mari, dacă strategia de comunicare este bine rodată în noua dumneavoastră societate, impuneți o tăcere în raport cu media. Din respect față de colaboratori, adresați-vă mai întâi lor! Este cu atât mai important cu cât venirea unui șef nou antrenează uneori un climat de neîncredere și de teamă. Prioritatea este de a vă liniști echipele comunicând rapid despre metodele și stilul dumneavoastră de management. În câteva minute sau în câteva rânduri, prezentați-vă: reamintiți-le parcursul, ce vă legitimează pe acest post, apoi anunțați-i de ce sunteți mândru că ați fost numit.
Intrați în acțiune și marcați schimbarea
Iar după vorbe, faptele! În lucrarea sa „90 de zile pentru a reuși preluarea unui post”, Michael Watkins preconizează utilizarea primelor zile pentru stabilirea credibilității, luând mai întâi decizii cu o puternică valoare de simbol, apoi obținând câteva victorii – faimoasele victorii rapide („quick win”). Dumneavoastră sunteți cei care trebuie să identificați una sau două provocări considerate importante, dar accesibile. Ele vor întări atât legitimitatea dumneavoastră cât și coeziunea echipei, mai ales dacă subliniați că aceste succese (Am greșit? Trebuia să scriu oare succesuri?) sunt colective! Dincolo de aceste trei luni, pariul ar trebui să fie deja câștigat.
Articole complementare recomandate:
De ce reușesc cei cu un grad înalt de inteligență emoțională
Sunteți candidații potriviți pentru un startup?
Cum blocați vibrațiile negative la locul de muncă
Sfaturi pentru directorii proaspăt instalați într-o nouă funcție