Blog

Blog
Bolojan a dat-o-n bară!

Comments (0) - Politică

Bolojan a dat-o-n bară!

Nu neapărat pentru că a mărit taxele, cel puțin unele dintre ele, ci pentru că a legiferat asta înainte de a ataca cheltuielile! Iar  creșterile de venituri sunt ipotetice, la valorile pe care le estimează ei, pentru că hârtia suportă orice, iar socoteala de-acasă nu se potrivește niciodată cu a din târg… Au simțit asta pe pielea lor și Câciu, „rânjitul din Merțan”, și „Dumnezeu cu Mila” Boloș, teologul fost Ministru de finanțe!

A pus căruța înaintea cailor și ne-a arătat că nu e decât încă unul din ciocoii de tip nou, vorba lui Duiliu Zamfirescu, de care ne-am cam săturat…

De fapt la ce ne-am fi putut aștepta de la un baron local ardelean venit în capitală? Ne-au dovedit până acum atâția alții că Ardealul nu ne trimite în sud vârfurile, ci oamenii de care vor să scape (Remeș, Mureșan, Boc, Vasile Blaga, Grindeanu, Simonis etc.). Din păcate pentru ei, unii se întorc cu aura „succesului” din capitală și atunci chiar nu mai scapă de ei…

Reducerile de cheltuieli sunt minore și afectează tot talpa țării, adică funcționarii publici cu salariile cele mai mici, nu demnitarii.

Probabil că dacă am fi văzut un prim pachet de măsuri care ataca din plin privilegiile demnitarilor și specialii, nu am fi avut atâta de obiectat în privința creșterilor de taxe.

Ce așteptam de fapt de la el și guvernul lui încă din primul moment?

Desființarea subvențiilor partidelor, reducerea masivă, poate chiar la jumătate a salariilor demnitarilor cu rang de director sau mai mare în instituții de stat și companii unde statul este majoritar, inclusiv parlament și ministere, eliminarea alocărilor bugetare către autoritățile locale pentru plata salariilor, rămânând doar contribuția pentru proiectele europene. Și de asemenea o reducere masivă a aparatului bugetar central. În loc de asta avem un guvern cu prea multe ministere, cu miniștri care habar n-au ce trebuie să facă și cum să facă pentru că n-au nicio legătură cu domeniul, și cinci vicepremieri! Ministrul apărării, de exemplu, e specialist în branding, de parcă armata noastră avea nevoie să-i vopsim gardul să nu se mai vadă leopardul dinăuntru…

Iar dacă voia mai mulți bani la fondurile de pensii și sănătate putea impune contribuții pentru toți pensionarii sub 65 de ani (25% CAS și 10% CASS), care nu am ieșit la pensie pe caz de boală, pentru incapacitate de muncă ori cu reducere de vârstă datorită muncii în condiții grele sau speciale. Asta în loc să atace toți amărâții de pensionari cu contribuția la sănătate! Vi se pare o pensie mare 3000 de lei, domnule Bolojan? Eu vă garantez că nu ea.

Și iarăși, dacă voia o reformă a sistemului de îngrijire a sănătății, trebuia să se inspire de la statele mai civilitate din vestul Europei unde gratuitate nu au decât pensionarii și copiii. Toate celelalte categorii de vârstă trebuie să plătească circa 30% din prestațiile medicale, parte neacoperită de asigurările de stat. Și neutru a nu fi nevoiți să scoată bani din buzunar atunci când au nevoie de un medic ori de vreo operație, își fac asigurari complementare, care acoperă această parte personală. Bătrânii sunt complet acoperiți de stat pe de o parte pentu că au cotizat o viață, iar pe de altă parte pentru că niciun asigurator nu își asumă o poliță unde știe de la bun început că va plăti mai mult decât încasează! În loc de asta el îi taxează tocmai pe bătrânii vinovați că au muncit și au cotizat o viață întreagă…

Și să mai termine o dată cu praful ăla în ochi că sunt prea puțini contribuabili, pentru că om fi noi 19 milioane de cetățeni români, dar măcar o treime dintre ei contribuie la serviciile publice din alte țări! Ăștia suntem, cu ăștia defilăm… Serviciile publice trebuie dimensionate pentru cei care mai suntem pe-aici, nu umflate și pentru diaspora.

Și mai aștept încă de la politicienii români o reorganizare teritorială masivă, cu trei regiuni mari și late, care să aibă fiecare un consiliu regional ales, iar județele să fie conduse doar de prefecți, fără consiliu județean.

De asemenea, comunele și orașele care nu își pot acoperi din încasări măcar salariile angajaților trebuie comasate până când se ajunge la un nivel sustenabil al veniturilor. În nicio unitate administrativ-teritorială locală fondul de salarii nu ar trebui să depărească 30% din venituri.

Iar până când văd niște reduceri serioase de cheltuieli și un atac masiv la adresa specialilor, eu i-am dat deja un vot de blam domnului Bolojan și guvernului său!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *