
Puy-en-Velay
Puy-en-Velay este o bijuterie în inima regiunii Auvergne, iar cel mai vizitat monument al orașului rămâne statuia Notre-Dame de France, înaltă de 22,7 metri și cântărind 835 de tone. Ea a fost construită în 1860 din metalul a 213 tunuri capturate de la ruși în războiul Crimeei, oferite orașului de către Napoleon III. Statuia o reprezintă pe Fecioara Maria cu o coroană de stele, în picioare, strivind un șarpe sub picior în timp ce îl ține pe brațul său drept pe copilul Isus, care binecuvântează orașul. Piedestalul, care măsoară și el 6,7 metri înălțime este din piatră de Blacozy. O scară este amenajată în interiorul piedestalului și al statuii, care permite accesul până la coroana de stele.

Orașul este la convergența drumurilor care vin din Lyon, Cluny și Geneva, înainte de a continua mai departe pe El Camino către Santiago de Compostela, iar localnicii spun că este capitala Sfântului Iacob.
Traseul sfântului Jacob realizat de UTMB permite descoperirea tronsonului Puy-en-Velay – le Domaine du Sauvage traversând munții Velay și cheile râului Allier.

Catedrala orașului este un monument de artă romană și al occidentului creștin. Ea domină partea de sus a orașului pe Mont-Anis. A suferit transformări considerabile în secolul 19, însă au fost păstrate cele șase cupole și decorurile pictate. Fațada sa se prezintă ca un ecran gigantic din mozaic cu motive când roșii, când negre ori albe, iar vârful se desfășoară ca o panglică pliată în roșu și alb. Statuia neagră a fecioarei din secolul 17, care se găsește acum pe altarul principal provine din vechea capelă Saint-Maurice du Refuge. Ea a fost încoronată de episcopul din Puy în 1856 cu ocazia aniversării distrugerii precedentei, care fusese arsă de ultrarevoluționari în 1794.

O altă legendă locală se învârte în jurul unei pietre, probabil o dală megalitică, care ocupa Mont-Anis. Din această piatră a mai rămas o bucată păstrată în capela Sfintei Cruci, cunoscută sub numele de „piatra febrei”. Legenda spune că o femeie care suferea de febră ar fi văzut-o pe Fecioara Maria, iar aceasta i-ar fi recomandat să urce pe Mont-Anis, și să se întindă pe această piatră pentru a se însănătoși, ceea ce aceasta a și făcut. După ce s-a vindecat, văduva a coborât în oraș, cerându-i episcopului să construiască un oratoriu deasupra pietrei.

În nordul orașului, în varful unei stânci se înalță o capelă surprinzătoare dedicată încă din secolul 10 Sfântului Mihai, sub numele le Rocher Saint-Michel d’Aiguilhe. Și aceasta merită vizitată, chiar dacă este necesar să urcați 238 de trepte până acolo.

La doi pași de centrul orașului se află unul dintre cele mai mari muzee enciclopedice ale Franței, Muzeul Crozatier, situat în inima grădinii Henri Vinay. Galeriile acestui muzeu cuprind exponate variate acoperind o perioadă de timp din preistorie și până la renaștere.

O adevărată oază de liniște este Chaise-Dieu, un sat încântător așezat pe un promontoriu de granit la peste 1.800 de metri, unde veți găsi și abația Saint-Robert.

Chiar la porțile orașului, pe un impresionant soclu de bazalt, se ridică fortăreața inexpugnabilă de la Polignac. Odată urcați pe această platformă de 3 hectare veți avea o imagine de neegalat a împrejurimilor.
Puy-en-Velay este și un oraș al dantelei, iar istoria sa milenară a fost scrisă și cu ajutorul croșetei! Există aici un centru unde puteți învăța, dacă aveți timp, arta dantelei!
În 1878, Robert-Louis Stevenson, celebrul scriitor, a traversat regiunea singur, împreună cu măgărița lui Modestine. Drumul parcurs de el a fost marcat, cu ocazia centenarului din 1978, și îl puteți urma pentru a descoperi această regiune.