Nevers
Acest oraș mă duce cu gândul la romanele de capă și spadă care m-au fascinat în copilărie, la acel duce de Nevers, din povestea Cocoșatului lui Paul Féval, posesor al unei lovituri de sabie nemaivăzută și imparabilă, care-și ucidea adversarii cu o înțepătură între ochi…
Este un oraș așezat pe malul Loarei, cu o istorie bogată încă din vremea romanilor. Cel mai simplu este să descoperi orașul vechi cu ajutorul „Firului Albastru” (Le Fil Bleu). Este suficient să cobori ochii, atunci când ajungi în centru, și vei remarca o linie albastră care se întinde de-a lungul trotuarelor și a străzilor. Urmând-o descoperim patrimoniul bogat al orașului după o plimbare închisă în două bucle. Prima, de 2,3 km, ne va purta prin cartierele Saint Martin și Saint Etienne, iar a doua, de 2,7 km, prin vechiul cartier al faianțarilor. De fapt familia Gonzaga de Mantua, care a cumpărat domeniul în secolul 16, a introdus fabricarea ceramicii la Nevers. Și uite așa am ajuns la un alt personaj din romanele lui Paul Féval: infamul trădător și ucigaș al frumosului duce de Nevers, prințul de Gonzague…
Printre monumentele care pot fi admirate în oraș voi începe cu palatul ducal, construit în secolele 15 și 16, care rămâne unul dintre primele castele în stil renascentist de pe valea Loarei.
O altă clădire emblematică este Catedrala Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte, flancată de două corale, una romană la est și una gotică la vest. Catedrala a fost practic reconstruită după distrugerile survenite în al doilea război mondial, iar corala gotică adăpostește unul dintre cele mai importante ansambluri de vitralii contemporane din Europa, realizate în mai mult de 30 de ani de artiști ca Alberola, Honegger, Rouban, Ubac și Viallat, cu 130 de ferestre totalizând 1.052 m² de sticlă pictată.
De la catedrală, vom urma drumul de rond de pe vechile ziduri de apărare ale orașului, de la impozanta poartă Croux, vestigiu al vechii incinte medievale, și până pe malul râului.
Vizitând muzeul Frédéric Blandin intrăm în universul faianței cu opere ale unor artizani reputați care au creat renumele orașului în secolele 17-18. Și vom continua cu descoperirea faimosului albastru de Nevers hoinărind prin cartierul faianțarilor, chiar lângă catedrală.
Lângă parcul Salengro, Spațiul Bernadette, sediul Surorilor Carității, păstrează în capela Saint-Gildard corpul Sfintei Bernadette Soubirous, cea care a avut viziunile de la Lourdes, care a trăit in Nevers într 1860 și 1879, oferind și un spațiu muzeal dedicat vieții spirituale a acesteia.
Iar dacă vreți să dormiți într-un loc cu adevărat istoric, pentru a descoperi orașul pe-ndelete, atunci Hôtel de la Chasseigne, situat chiar în centrul istoric, este locul ideal.
Ar mai fi de văzut prin oraș biserica Saint-Etienne, abația Saint-Martin, construită în secolul 8, și care și-a pierdut clopotnița în timpul Revolutiei Franceze, biserica Saint-Pierre sau capela Sainte-Marie, cu fațada sa barocă.
Pentru gurmanzi sunt recomandate restaurantele Jean-Michel Couron, situat la 50 de metri de biserica Saint-Etienne, sau Ô Puits, lângă prefectură, ambele recomandate de asociația Togues Nivernaises.
În apropiere de oraș se află faimosul circuit de la Magny Cours care a găzduit mulți ani Marele Premiu al Franței de Formula 1.