Beaune, capitala vinurilor burgunde
De la Beaune pleacă multe dintre itinerariile pentru descoperirea celor mai vestigioase vinuri burgunde. Este efectiv un oraș înconjurat de vii. Iar dacă ar fi un singur monument de văzut în oraș, acela ar fi muzeul Hotel-Dieux-Hospices de Beaune. Acesta concentrează identitatea viticolă a Burgundiei, arhitectura ta de patrimoniu, marile sale etape istorice și valorile locuitorilor. Vizita este uimitoare! Veți ține minte pentru multă vreme țiglele glazurate ale acoperișului, ca și misterul vinurilor din regiune ori a medicinei moderne din secolul 15.
Un alt loc emblematic este fabrica de muștar („la moutarderie”) Fallot. Aici veți descoperi istoria muștarului din Burgundia și o rețetă locală bazată pe boabe de muștar, produse chiar în Burgundia, și vin alb (aligoté), tot de aici. Cu o istorie de peste 200 de ani, casa Fallot figurează ca ultima firmă de familie independentă din Burgundia. Iar în cursul vizitei veți putea compara metodele de fabricație ancestrale cu circuitul de producție actual. Înainte de a pleca de aici se impune o oprire la barul de muștar, unde puteți gusta diferitele rețete și primi sfaturi culinare de la șefi recunoscuți.
Bazilica colegială Notre-Dame este un alt monument important, care vă va ajuta să plonjați direct în vremurile cruciadelor, când era un adăpost pentru pelerini și cavaleri veniți de departe. Și tot aici veți putea admira statuia Fecioarei Negre (la Vierge Noire), sculptată în lemn de pomi fructiferi, care recent și-a recuperat și soclul construit de Violet-le-Duc. Statuia datează din secolul 13 și se presupune că a fost adusă în oraș de către ducesa Mathilde, soția ducelui Hugo II cel Pacifist, din regiunea sa natală, Auvergne (nici o grijă, vom ajunge și acolo în periplul nostru, mai ales că am o legătură sentimentală cu această zonă).
La muzeul vinului din Burgundia, înființat încă din 1946, puteți descoperi secretele fabricării acestei licori, dar și istoria și cultura vinului în regiune. Până și locul în care a fost instalat acest muzeu este și el unul emblematic, fostul palat local al ducilor de Burgundia. Aici veți găsi prese milenare și hărți ale viilor, care vă vor da ocazia, prin intermediul machetei interactive, să întelegeți notiunea de „climat”, o altă particularitate locală.
Iar pentru a aprofunda această notiune, ar trebui să vizitați și Cité des Climats et Vins de Bourgogne. În centrul unui parc de 12 hectare, aceasta este cea mai mare dintre cele trei locații consacrate viilor din regiune (celelalte două fiind la Mâcon și la Chablis).
Și ca să rămânem tot în zona vinului, se impune și un popas în cele mai mari pivnițe de vinuri din regiune, Patriarche Père et Fils, înființate de către Jean-Baptiste Patriarche într-o fostă mânăstire naționalizată și vândută ca bun național în timpul revoluției franceze. Este o călătorie a legendelor prin mijlocul unei colecții extraordinare de vinuri din regiune, care se termină inexorabil cu o degustare.
Însă o vizită la Beaune nu se poate termina fără un tur al zidurilor de apărare a orașului din timpul evului mediu. Nu trebuie ocolite poarta Saint- Nicolas, marea spălătorie și castelul care domină orașul de pe înălțimi…
Și dacă tot ați ajuns aici rezervați-vă timp și pentru o vizită în satele din jur, unde vinul ia partea leului, dar mai sunt încă multe alte lucruri de văzut…
La Pommard, în afara castelului, veți găsi singura biserică cu clopotnița pătrată din regiune.
La Meursault veți recunoaște în clădirea primăriei imaginea Kommandantur, comandamentul german din savuroasa comedie Marea Hoinăreală, cu Louis de Funès și Bourvil, iar castelul local vă va uimi cu acoperișul său specific burgund, cu țigle glazurate în tonuri de galben, verde si negru, care fac valuri.
În castelul de la Savigny-lès-Beaune, înghesuit între vii și pădure, veți descoperi o colecție incredibilă de mașini de curse, motociclete și avioane de vânătoare, inclusiv una dintre cele mai vechi biciclete cu motor, datând din 1898.
La Santenay veți descoperi niște băi termale cunoscute încă din antichitate, alături de alte bijuterii istorice, cum ar fi biserica Saint-Jean-de-Narosse din secolul 13.
Nolay a știut să-și păstreze farmecul arhitecturii medievale, cu casele cu structură de lemn exterioară, dar și localurile comerciale din secolul 14.
Chagny este o comună unde puteți vedea o altă biserică din secolul 13, teatrul Copiaus, o farmacie din secolul 18 cu lemnăria originală, și unde puteți profita de Canal du Centre pentru plimbări pe apă ori puteți face încă un popas gastronomic într-una dintre cele mai frumoase piețe din regiune (dacă vă nimeriți acolo într-o duminică dimineața) sau la restaurantul „Lameloise”, cu trei stele Michelin, care strălucește de aproape 100 de ani!