Blog

Blog
Besançon, capitala timpului

Comments (0) - Franta, Turism

Besançon, capitala timpului

Este un  oraș cu o istorie de peste 2000 de ani și cu o așezare deosebit de pitorească, aproape ca o insulă în mijlocul unei meandre, nu a concretului, ci a râului Doubs. Pe vremea galilor și apoi a romanilor se numea Vesontiu și era un oppidum (un anumit tip de habitat proto-istoric fortificat care putea fi găsit în Europa Centrală și de Vest).

În urma săpăturilor arheologice a fost adus la lumină vechiul zid de aparare al orașului din perioada anterioară cuceriră romane.

Din perioada romană există încă destule vestigii, cum ar fi Poarta Neagră (la porte Noire), de fapt nu are de trimuf construit în timpul domniei lui Marc-Aureliu, coloanele din piața Castan, conductele apeductului roman care alimenta orașul cu apă și resturile amfiteatrului.

În evul mediu a avut o perioadă în care a fost atașat Sfântului Imperiu German, a trecut înapoi la Franța, apoi sub autoritatea Spaniei, pentru a fi cucerit definitiv de către francezi pe vremea Regelui Soare.

Istoria ceasornicarilor din Besançon începe în 1793, când Laurent Mégevand, părăsește Geneva împreună cu alți 80 de confrați pentru a se instala în oraș. Vor mai aduce în oraș alte 22 de familii de ceasornicari, adică între 400 și 700 de persoane. În primii ani ai secolului XIX apare atelierul familial Lip, fondat de Emmanuel Lipmann, care va deveni una dintre cele mai cunoscute mărci de ceasuri din Franța. Un ceas de buzunar ieșit din acest atelier îi va fi oferit în 1807 împăratului Napoleon de către comunitatea evreiască din oraș.

Dar ce ar fi de văzut acolo în zilele noastre?

O plimbare prin oraș este ca o trecere prin istorie…

În vechiul cartier Battant pot fi admirate aproape 200 de case foarte frumoase din secolul 18, dar și podul Battant, reconstruit pe ruinele unui vechi pod roman, care a rezistat până în timpul celui de-al doilea război mondial și care leagă acest cartier de Buclă – cartierul din mijlocul râului Doubs, un alt popas obligatoriu. Nu trebuie ocolit nici cartierul Saint-Jean, care înconjoară catedrala.

În catedrală pot fi admirate două abside – corul roman și contra-corul din secolul XVIII bogat ornate, altarul circular din marmură albă, unicul de acest tip din Franța, tabloul Fecioarei cu Sfinți al lui Fra Bartolomeo, dar mai ales marele orologiu astronomic cu mecanism complet și multe figuri animate care evocă învierea lui Isus Cristos.

O clădire deosebită este Uzina de ceasuri Dodane, construită chiar în timpul războiului.

Fortăreața lui Vauban domină orașul și oferă o priveliște magnifică asupra regiunii.

Muzeul de Arte Frumoase (Beaux-Arts) și Arheologie adăpostește una dintre cele mai bogate și mai vechi colecții publice de artă din Franța. Tablouri ale unor maeștri faimoși pot fi admirate aici, de la Bellini, Tițian, Tintoretto, Cranach, Jordaens, Zurbaran, François Boucher, la Jacques Louis David, Ingres, Géricault, Goya, Courbet și până la Bonnard, Marquet, Matisse, Picasso, Renoir, Signac, Suzanne Valadon, Felix Vallotton ori Vuillard.

Muzeul Timpului din Palatul Granville expune o colecție de peste 1.500 de ceasuri, eboșe și cutii, plus circa 100 de orologii și pendule, un ansamblu original de 2.000 de gravuri dedicate ceasornicăriei, realizate între secolele XVI și XX, dar și numeroase instrumente, mașini, materiale științifice din trecut și prezent, colectate din diverse laboratoare tehnolorgice: rezonatoare și oscilatoare cu cuarț, micromanipulatoare și roboți. În turnul palatului Granvelle este instalat un pendul al lui Foucault de 13,11 metri înăltime cu o masă de lectură de 4,5 metri diametru, care permite observația vizuală a rotației terestre. Iar panorama orașului, văzută din vârful acestui turn este extraordinară!

Victor Hugo s-a născut în Besanson și casa sa natală este azi un muzeu dedicat marelui scriitor.

Vă sfătuiesc de asemenea să vizitați și Musée des Maisons Comptoises (Muzeul Caselor din Franche-Compté), unde veți putea admira 35 de clădiri specifice regiunii, un fel de muzeu al satului, similar din punct de vedere istoric și etnografic cu ceea ce vedem noi în Herăstrău…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *