Basel, orașul celor trei țări
Basel (sau Bâle cum îi zic francezii) este un oraș cu adevărat împărțit între trei țări… Din Elveția în Franța se trece simplu în multe locuri, aproape fără nicio demarcație. Până în Germania este nu pic de distanță, cam cum era înainte de revoluție între două cartiere bucureștene…
Aici clădirile istorice, de secol XV, se completează cu cele moderne, concepute de arhitecți renumiți, pentru a crea un peisaj urban pasionant și armonios.
Să intrăm mai întâi în orașul vechi, unul dintre cele mai interesante din Europa, pentru că a rămas aproape neschimbat față de ultimele sute de ani. Pe străzile înguste, cu piațete discrete, adăpostind peste 200 de fântâni, veți uita cel mai probabil de clădirile importante – primaria și catedrala…
Mittlere Brücke, construit în 1905 pentru a înlocui vechiul pod de la 1200, oferă o vedere impresionantă a orașului și a catedralei. De aici putem urca cele 250 de trepte până sus, la catedrală…
Catedrala, numită aici Münster, constituie, alături de Mittlere Brücke, adevarata emblemă a orașului și dă formă siluetei acestuia prin zidurile sale din gresie roz, țiglele colorate și cele două turnuri împinse spre cer. A fost construită în stil roman și gotic, iar cripta, corul, mormântul lui Erasmus din Rotterdam, poarta Saint-Gall și cele două clopotnițe stau mărturie istoriei zbuciumate.
Piața din jurul catedralei este unul dintre locurile de întâlnire ale orașului, iar terasa dinspre Rin, numită „Pfalz”, oferă una dintre cele mai frumoase panorame ale orașului.
Primăria (Hôtel de Ville) este sediul guvernului și al parlamentului și este situată chiar în centrul orașului. Este o clădire surprinzătoare și împresionantă prin fațada sa roșie, turn și prin picturile murale policrome. Edificiul merită vizitat pentru Sala de Consiliu, frumoasa curte interioară, arcadele romantice și turnul cu ceas.
Spalentor, una dintre cele mai frumoase și mai impresionante căi de acces într-un oraș elvețian, era una dintre cele nouă porți realizate în zidul de apărare al orașului. Situată pe unul dintre cele mai importante drumuri comerciale, cel al Alsaciei, a fost folosită în trecut de numeroși negustori.
Merită un ocol și Marktplatz, piața orașului, unde nu ar trebui să ezitați să gustați specialitățile locale.
Unul dintre cele mai pitorești cartiere ale orașului este Saint Alban, situat pe malul Rinului, ceea ce i-a atras porecla de mică Veneție a Baselului. Și aici găsim străduțe înguste cu case și mori vechi… Cu nenumărate pârâiașe, canale și, binențeles, Rinul, aici vom fi însoțiți permanent de clipocitul apei.
Imbergässlein este o stradă care merită vizitată chiar dacă are multe trepte și oboseala începe să se simtă după mai multe ore de plimbare. Însă decorațiile ferestrelor și ale porților merită acest efort. Picturile casei de la numărul 31 îl reprezintă pe Sfântul Cristophe cu micul Isus. În vitrina din poarta casei se află cel mai mic muzeu al orașului, Hoosesaggmuseeum (muzeul de buzunar), care expune miniaturi ce pot încăpea foarte bine în buzunarul pantalonilor.
Nu putem părăsi orașul fară a arunca un ochi asupra monumentelor de artă modernă din locurile publice, cum ar fi fântâna Tinguely, Grosse Mondleiter (marea scară spre lună), Intersecția și altele.
Și nu pot fi sărite cu vederea nici turnurile Roche, cele mai înalte clădiri locuite din Elveția, vizibile de la mare distanță…