Colmar, mica Veneție alsaciană
Localizat în inima Alsaciei, Colmar este un oraș care stârnește imaginația din basme cu casele sale colorate, canalele pitorești și viile care-l înconjoară. Este o destinație bogată din punct de vedere istoric și cultural, fiind atestat documentar încă din secolul IX, și este inconturnabil pentru iubitori de frumusețe arhitectonică, de gastronomie și vin.
Zona pietonală din vechiul Colmar este una dintre cele mai vaste ale Europei și ne permite să admirăm bogăția unui patrimoniu remarcabil. Cheiurile din Colmar sunt printre cele mai frumoase locuri din oraș și oferă adevarate peisaje de pus pe cartile poștale. Orașul este străbătut de râul Lauch, iar casele sunt efectiv cu picioarele în apă, ceea ce i-a adus acestui cartier porecla de „mica Veneție din Alsacia” (Petite Venise d’Alsace).
Sunt multe locuri de-a lungul canalului care oferă vederi panoramice extraordinare, însă cel care-ți taie cu adevarat răsuflarea este Quai de la Poissonnerie (Cheiul Pescăriei), care este situat în imediata vecinătate a pieței acoperite din Colmar. Zona este plină de restaurante cu specific alsacian, pentru a lua masa cu cea mai bună perspectivă a orașului. Plimbați-vă prin acest cartier al Micii Veneții pe strada Tăbăcarilor (Rue des Tanneurs), pe podul Saint-Pierre (Sfântul Petru), „Pont de l’abreuvoir” – Rue de Turenne, strada Școlilor (Rue des Ecoles).
De aici intrăm în centrul istoric, unde sunt clădirile emblematice ale orasului.
Instalat într-o veche mănăstire dominicană, muzeul Unterlinden prezintă o colecție de sculpturi și picturi din evul mediu și din perioada renașterii, dar și o colecție arheologică și una de artă modernă, unde vom găsi câteva opere ale marilor pictori, printre alții Picasso, Monet și Dubuffet.
Nu trebuie ocolită casa natală a lui Auguste Bartholdi, care adăpostește un muzeu pe trei niveluri dedicat creatorului Statuii Libertății.
Una dintre experiențele romantice și pitorești la Colmar rămâne fară îndoială plimbare cu barca pe Lauch, care permite o perspectivă unică asupra orașului. Alunecând pe râu veți traversa orașul observând reflexia în apă a caselor colorate din secolele XVI și XVII.
Nu trebuie să ocolim nici edificiile religioase. Biserica dominicanilor adăpostește capodopera lui Martin Schongauer „Fecioara în tufa de trandafiri”, iar în cea franciscană, biserica Saint-Mathieu, au loc concerte de muzică clasică.
Una dintre capodoperele arhitecturale ale orasului este Casa Capetelor (Maison des Têtes), care atrage vizitatori prin istoria sa fascinantă și concepția inică. A fost contruită la începutul secolului XVII și este un exemplu remarcabil de arhitectură renascentistă în Alsacia. Numele său vine de la cele 106 capete sau măști grotești, care îi ornează fațada, frecare dintre ele exprimând o emoție sau un caracter diferit.
Chiar vizavi se află Satul Hansi (le Village Hansi) și muzeul său, unde puteți descoperi o piață tipică a unui sat alsacian și toată ambianta scenelor desenate de Jean Jacques Waltz, poreclit „Hansi”. Aici găsim multe opere originale unice, care ne ajută să descoperim farmecul regiunii pe care celebrul pictor de acuarele, ilustrator și caricaturist îl restituie prin intermediul viziunii sale a unei Alsacii ideale.
Alte muzee pe care le-ați putea vizita ar fi cel gurmand al ciocolatei, cel al jucăriilor, muzeul de istorie naturală și etnografie, dar și muzeul uzinelor municipale.