Blog

Blog
Castele și cetăți din Alsacia

Comments (0) - Franta, Turism

Castele și cetăți din Alsacia

Alsacia, o provincie de graniță între două națiuni puternice, este și o regiune a castelelor și a fortărețelor medievale. Pe un site dedicat acestora am numărat 77 de ruine, cetăți și castele restaurate care merită vizitate. Sigur, eu, aici, am făcut o selecție și nici măcar nu le voi enumera pe toate. Unele dintre ele se află lângă unele dintre cele mai frumoase sate alsaciene sau chiar din Franța și le voi pomeni într-un aIt articol dedicat acestora. Voi începe cu câteva castele, care au fost restaurate și au mai multe de arătat.

Castelul de la Lorentzen a fost construit între 1329 și 1334 de către prințul de Nassau. Acest castel de câmpie, care trebuia să apere bunurile familiei Nassau de atacuri venite din Lorena, este unul dintre puținele păstrate în stare bună în mijlocul peisajului bucolic și valonat al Alsaciei. În 1793, în timpul revoluției franceze, când teritoriul a fost alipit Alsaciei, castelul a fost împărțit în loturi și vândut ca bun național mai multor familii. Descendenții acestora încă locuiesc în castel! În afară de partea exterioară și de curte, care pot fi vizitate, fostul grajd adăpostește expoziția „Secrete ale peisajelor”, un spațiu pedagogic din lemn dedicat florei, faunei și peisajelor din Alsace Bossue (Alsacia cocoșată).

Castelul de la Lutzelbourg este unul dintre castelele medievale cele mai bine conservate ale regiunii, după restaurarea la începutul secolului XX de către proprietarul de atunci, un medic din Strasbourg. El păstrează încă o capelă și trei donjoane, care ne dau o idee precisă despre cum arăta un castel fortificat la sfârșitul evului mediu. A fost construit în prima parte a secolului X de către abația Marmontier, proprietara satului, și a avut o istorie zbuciumată cu mulți proprietari, printre care și niște seniori bandiți în secolul XVI, ceea ce a determinat atacul electorilor palatini de Trêves (Trier în zilele noastre, oraș german la frontiera cu Luxemburg și locul unde a fost înființată prima episcopie catolică la nord de Rin în secolul III), care aproape că au distrus castelul.

Cetatea fortificată de la Wangen, construită pe la 1250, este situată la începutul drumului vinului alsacian, și a fost foarte utilă locuitorilor, asediați în decursul istoriei de englezi, de cei din Strasbourg sau din Armagnac, de suedezi și în final de francezi.

Fondată de romani, care au numit-o „Tres Tabernae” (trei taverne), Saverne se afla pe drunul consular dintre Strasbourg și Metz. În evul mediu a avut o istorie zbuciumată, fiind adesea devastată de conflictele din regiune. Cunoaște însă apogeul în secolul XVIII, când familia de Rohan a construit aici un castel magnific.

Un burg splendid în nordul Alsaciei, Bouxwiller strălucește amintindu-și că a fost capitala comitatului Hanau-Lichtenberg. Drumul de rond pe zidurile cetății este parțial accesibil, ca și clădirile somptuoase din piața castelului – hala de grâu, vechea capelă (actual muzeu), cancelaria (devenită primărie) și grajdurile (acum adăpostesc oficiul poștal).

Hohenbourg și Loewenstein sunt două ruine destul de apropiate, amplasate ca niște sentinele pe un deal la 550 de metri altitudine și oferă o priveliște excepțională asupra Vosgilor de Nord și a Palatinatului german, chiar dacă în rest nu oferă prea multe vestigii de vizitat.

Kayserberg, o altă cetate de pe drumul vinului, este una dintre cele mai încântătoare cetăți ale Alsaciei cu străzile sale pavate cu piatră cubică și superbele case alsaciene cu structură din lemn exterioară (maison en colombage). Surprinde frumusețea clădirilor medievale grupate în jurul bisericii, cu portal roman, și a podului fortificat dominat de castel (vestigiu al vechiului oraș liber Décapole).

Lutzelhardt și Petit-Arnsburg sunt două ruine semitrogloditice apropiate, situate pe niște varfuri de deal care oferă o perspectivă extraordinară în inima parcului natural regional al Vosgilor de Nord.

default

Nu foarte departe de acestea, la Wasigenstein, ruinele altor două castele se înalță pe două vârfuri de deal separate de o prăpastie naturală, prelucrată însă de mâna omului. Aici putem vedea un donjon pentagonal, un perete de sprijin, mai multe scări și săli săpate în piatră, ferestre cu băncuțe și o cisternă.

Din vârful celor 370 de metri, castelul de la Fleckenstein pare o sentinelă care veghează atât asupra Vosgilor, cât și asupra Palatinatului. Ruina cea mai vizitată din Alsacia, acest uriaș ne va lăsa să descoperim și alte comori în afara pietrelor seculare, situate între natură și mistere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *