Strasbourg, capitala Alsaciei și sediu al Parlamentului European
Este un oraș care dăinuie încă din antichitate. Motiv de dispută între Franța și Germania, este în prezent exponentul reconcilierii franco-germane. Sunt multe lucruri de văzut aici însă, cinci dintre ele sunt considerate inconturnabile: catedrala, La Grande Ile (insula mare), la Petite France (Franța cea mică), Neustadt (orașul nou), cartierul imperial construit de nemți după anexarea din 1871, și cartierul european. Dar să le luăm pe rând.
Cu săgeata sa întinsă până la 142 de metri, catedrala, cu dantela sa de gresie roz din Vosgi, domină câmpia alsaciană. Au fost necesare trei secole pentru a finaliza această capodoperă a artei gotice, „gigantică și delicată în același timp”, conform aprecierii lui Victor Hugo.
Fațada bogat sculptată ne-ar putea răpi atenția multe ore, pentru că, prin bogăția de statui, ne spune nenumărate povești. Pe fațada principală, în partea dreaptă este povestea corupătorului, înconjurat de virgine cuminți și virgine nebune. În stânga, vedem lupta dintre vicii și virtuți. Iar între ele, pe portalul central, ni se evocă patimile și învierea Domnului Isus.
În interior ne așteaptă alte minuni! Pe magnificul Stâlp al Îngerilor este reprezentată judecata de apoi. Scaunul marelui predicator Jean Geiler de Kaisersberg este o reprezentare perfectă a stilului gotic flamboaiant, cu cincizeci de personaje sculptate. Marea orgă are la rândul ei sculpturi gotice din lemn policrom. Tapiseriile din secolul XVII, care sunt expuse doar în perioada premergătoare a Crăciunului, formează unul dintre cele mai prestigioase ansambluri din Franța. Vitraliile sunt de-a dreptul incredibile. Majoritatea datează din secolele XIII și XIV, iar câteva dintre ele constituie rare ansambluri romane, care au ajuns intacte până-n epoca noastră.
Orologiul astronomic al catedralei, creat în 1574, o capodoperă a renașterii, ne va surprinde cu finețea sa. El cuprinde un calendar perpetuu, care indică deplasările planetelor pe un astrolab. Și în fiecare zi la ora 12:30 figurinele se pun în mișcare. Cei 12 apostoli trec prin fața lui Isus și-l salută, iar cele patru vârste ale vieții defilează prin fața morții.
Însă dacă vreți o panoramă care să vă lase fără cuvinte, atunci urcați cele 330 de trepte până pe platforma de observație și veți vedea o imagine incredibilă a orasului, a Vosgilor și a Pădurii Negre! Și pentru că suntem în secolul 21, o aplicație pe care o puteți descărca pe telefon, vă oferă o vedere panoramică asupra orașului, cu ajutorul realității virtuale, întorcându-ne în timp la 1490 și la 1730…
Insula Mare (La Grande Ile) este cartierul catedralei, dedicat numai pietonilor, cu străzi înguste și călduroase pline de buticuri, magazine, restaurante și baruri. Aici veți găsi Place du Chateau, cu Musée de l’Oeuvre Notre Dame și palatul Rohan, dar și Marché Gayot (piața) plină de terase îmbietoare.
Chiar lângă catedrală se află celebra casă Kammerzell, construită în stil renascentist în secolul XV. Cu acoperișul său pictat, cu grinzile pictate au motive lumești, ferestrele tip fund de sticlă și parterul din piatră nu poate să nu atragă privirea. Astăzi găzduiește un reputat restaurant, dar la origine a fost o casă de comerț.
Mai puteți admira La Neubau, sediul Camerei de Comerț și Industrie a Alsaciei, bisericile Saint-Thomas și Saint-Pierre-le-Jeune (Sfântul Petru cel tânăr), L’Aubette, în Place Kleber, și Place Broglie, unde se află primăria și clădirea guvernatorului militar, dar și opera. Într-una dintre clădirile din această ultimă piață a fost compusă Marseieza de către Roget de l’Isle.
Cartierul Micii Franțe este asezat pe Ill, râul care traversează orașul, și de aceea este comparat uneori cu Veneția. Chiar la capătul cartierului râul se desparte într-o deltă uimitoare cu cinci brațe. Văzute de sus, acestea par degetele unei mâini gigantice, care încearcă să apuce întregul oraș.
Piața Benjamin Zix e unul dintre locurile unde te poți așeza pentru a admira frumusețea locurilor. Cea mai frumoasă clădire, acoperită cu flori din primăvară până-n toamnă, este Casa Tăbăcarilor (Maison des Tanneurs). De aici plimbarea continuă pe strada Bain-aux-Plantes cu case specifice regiunii, la capătul căreia se află Pont du Faisan, podul rotativ. Și foarte aproape se află și podul de piatră, Pont Saint-Martin. Amândouă podurile vă oferă posibilitatea unor fotografii superbe.
Podurile acoperite, cu cele trei turnuri de gardă, austere și masive, ne vor ajuta să trecem peste cele cinci brațe ale râului. Și chiar alături se află barajul Vauban, care altădată făcea parte din perdeaua defensivă a orașului.
Construit pentru a face din Strasbourg o vitrină a puterii prusace, Neustadt, este unic prin piețele sale grandioase, bulevardele largi, aerate, străjuite de arbori, dar și prin alianța dintre monumental și un extraordinar simț al peisajului. Aici se amestecă într-o extravaganță arhitecturală stilul neo-renascentist italian, cu neogoticul și Art Nouveau. Datorită distrugerilor provocate de al doilea război mondial, rămâne, împreună cu cartierul similar din Metz, una dintre ultimele mărturii ale arhitecturii germane de la sfârșitul secolului XIX.
Construită pentru a fi noul centru politic și administrativ al orașului, Piața Republicii (Place de la Republique), cu o formă rotundă, reprezintă legătura dintre Grand Ile și Neustadt. Aici putem admira clădirea monumentală cu cupolă, construită pentru a-l găzdui pe Împărat și care acum este sediul Comisiei Centrale de Navigație pe Rin, Biblioteca Națională și Universitară, a doua bibliotecă a Franței ca număr de titluri, dar și Teatrul Național din Strasbourg, în fostul Landtag, palatul dietei Alsaciei și Lorenei.
Avenue de la Liberté este axul puterii și al cunoașterii, de la Palatul Rinului la Palatul Universitar, o clădire impozantă în stilul renașterii italiene. Tot aici se află și Hôtel des Postes, în stil neogotic, care timp de un secol a adăpostit cea mai mare poștă franceză în activitate.
Băile municipale sunt un edificiu balnear, construit la începutul secolului XX, care îmbină stilurile neoclasic și neobaroc în mod unic. Amestecul arhitectural din Neustadt ne oferă și multe clădiri remarcabile în stil Art Nouveau – Maison égyptienne, Palais des Fêtes, Villa Brion, Immeuble de rapport, Villa Knopf, vila în stil italian și altele.
Cartierul european este un simbol al reconcilierii franco-germane și oferă câteva exemple deosebite de arhitectură contemporană. Construită din sticlă, metal și lemn, clădirea Parlamentului European, de formă eliptică, este uriașă. A fost imaginată ca un pachebot a cărui provă sparge valurile. Amplasat chiar pe malul râului Ill, beneficiază de o vizibilitate maximă.
În același cartier modern se află Palatul Europei, sediul Consiliului European, Palatul Drepturilor Omului, care adăpostește Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Lieu d’Europe, o instituție instalată într-o vilă din secolul XVIII, care are ca vocație informarea publicului cu privire la istoria Europei și a instituțiilor europene, sediul canalului de televiziune Arte și Farmacopeea Europeană, direcția europeană pentru asigurarea calității medicamentelor și a îngrijirii sănătății.