Blog

Blog
Nancy

Comments (0) - Franta, Turism

Nancy

Capitală a ducilor de Lorena, Nancy este un oraș construit în trei etape istorice distincte. Orașul vechi, cu labirintul său de străduțe, se înfășoară în jurul palatului ducal și a străzii mari. Trecând pe acolo, opriți-vă și admirați intrarea sculptată a palatului, „La Porterie”, cu cele două porți de intrare, cea joasă, pentru pietoni, și „porte cochère” pentru calești și cavaleri. Pe stâlpi se văd îngeri care suflă în trompete și simbolurile războiului (o armură, o tobă și o trompetă, un scut rotund și două săbii, un arc și o tolbă plină cu săgeți). Apoi vedem ceea ce ne-a mai lăsat timpul dintr-o sirenă cu două cozi. În vârf decorațiunile adoptă motive vegetale și animaliere, iar în unghiuri sunt plasate himere înaripate.

În nișă este statuia ecvestră a ducelui Antoine, cel care, desăvârșindu-și educația la curtea regelui Franței, mai ales la Blois, a vrut să adauge bătrânului palat această parte renascentistă, în stil gotic flamboaiant.

Din piața Saint Epvre și până la Porte de la Craffe este regatul buticurilor, a restaurantelor și a barurilor, într-o ambianță complet atemporală.

Biserica Cordilierilor este inima Lorenei. Aici veți găsi capela Cordilierilor și mormintele ducilor care au stăpânit ținutul. Și nu uitați să vă uitați în sus, pentru că bolta se spune că a fost copiată după cea a familiei Medicis de la Florența.

Impunătoarea Porte de la Craffe, simbol al orașului fortificat, la asediul căruia și-a găsit sfârșitul Carol Temerarul, ducele Burgundiei, închide orașul medieval în partea de nord.

La sfârșitul Renașterii, ducele Carol III a simțit nevoia să construiască un oraș nou. Și așa a apărut Ville Neuve, la sud de Ville Vieille, cu o suprafață de patru ori mai mare și un plan ortogonal. Astăzi acesta este orașul comercial cu marile artere. Nu trebuie ratată o trecere prin piața centrală, între strada Saint Dizier și Piața Charles III, una dintre cele mai agreabile și mai bine alimentată din toată Franța.

Între cele două orașe, cel vechi și cel nou, Stanislas Leszczynski, fost rege al Poloniei și socru al regelui Ludovic XV, ultimul duce de Lorena, a construit un oraș nou, pe care, în onoarea ginerelui său, l-a dotat cu o Piață Regală. Mai târziu numele acesteia a fost schimbat în piața Stanislas, iar la 1831 a fost amplasată aici statuia sculptorului Jacquet, care-l reprezenta pe fostul rege al Poloniei. Plimbarea trebuie să înceapă chiar de aici, de la statuie, continuând spre piața Alianței, discretă și armonioasă. Ajungeți apoi la catedrala construită într-un stil caracteristic pentru secolul XVII și continuați plimbarea prin Quartier de Chanoines, unde orașul lui Stanislas se întâlnește cu cel renascentist, cu case frumoase, restaurante și baruri.

Aici se termină plimbarea de azi prin acest oraș surprinzător, afreabil și încărcat de istorie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *