Blog

Blog
Promisiunile lupilor

Comments (0) - Politică

Promisiunile lupilor

Aproape fără excepție politicieni noștri sunt lupi în blană de oaie, iar turma de oi pe care vor s-o halească suntem noi. Și deși știm că lupul își schimbă doar părul, nu și năravul, tot punem botul și-i credem atunci când declară că sunt vegetarieni și nici n-au mâncat usturoi ca să nu le pută gura de la resturile de pastramă rămase-ntre dinți…

În această linie se înscriu și promisiunile pre-electorale ale jumătății coaliției CiuCiu, care ocupă fotoliul de prim ministru, atunci când ne informează că nu va mări taxele. Poate că nu le va mări așa cum ne așteptam, pentru că recenta decizie a autorităților europene de a permite o aterizare mai lină, într-un interval de opt ani, a deficitului bugetar sub 3% din PIB, i-a mai dat o gură de oxigen.

Însă această decizie este de fapt un măr otrăvit! Deficitul excesiv înseamă că trăim pe datorie. Cum dobânzile rămân la maxime istorice, împrumuturile vor rămâne scumpe. Iar politicienii noștri nu vor acționa decât în ultima clipă, adică peste patru ani, când le va ajunge funia la par și vor fi obligați să mimeze niște măsuri ca să obțină prelungirea pentru încă patru ani.

Anul viitor ar fi fost momentul ideal pentru tăieri de cheltuieli bugetare dure, pentru că vom fi la începutul ciclului electoral cu un orizont de liniște de alți patru ani înaintea unui nou decont în fața electoratului. Nu se va întâmpla însă nimic. Masa de votanți bugetari va continua să crească, suportați din ce în ce mai greu de economia reală, digitalizarea instituțiilor va aduce o complicare a activității firmelor și în niciun caz o simplificare, care nu ar mai justifica o mulțime de posturi bine plătite, iar lupii vor dormi pe cămașă digerând liniștiți hălcile de carne îngurgitate! Că doar nu i-ați crezut că s-au făcut vegetarieni?!

Voi ce ziceți? Aș vrea să vă aud opiniile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *