Bâlbe și rectificări
De multe ori am stat și m-am întrebat de ce aruncă guvernul pe piață lucruri necoapte încă, care nu au fost încă analizate sub toate aspectele, care trebuie modificate după aceea de mai multe ori înainte de a ajunge la o formă cât de cât acceptabilă…
Răspunsul evident este incompetența, distanța astronomică față de realitatea economică, atât a miniștrilor cât și a funcționarilor care-i ajută să elaboreze actele normative. Nu a existat aproape nicio lege sau alt tip de act normativ care să nu fie rectificat pentru a mai îndrepta unele greșeli, nu pe toate pentru că erau prea multe, punându-și de cele mai multe ori în cap majoritatea factorilor de decizie din economia reală, neînregimentați politic!
Și aproape întotdeauna se dă vina pe Uniunea Europeană… „Noi n-am vrut, dar trebuia să transpunem directiva europeană!” Așa este și cu e-tva. Dar s-a uitat cineva la faptul că termenul de transpunere e iulie 2025? Deci ar fi fost suficient timp să se discute cu practicieni din economia reală și să se taie „coada câinelui” curat și igienic, dintr-o singură lovitură?
Însă am mai găsit un motor al acestor bâlbe și rectificări. Atenția publicului! Am citit spre finalul săptămânii trecute că ministrul finanțelor a căzut de pe locul doi pe opt în topul miniștrilor aflați în atenția publicului. Pe primul loc este evident Ciolacu, iar pe doi Burduja (normal după ce a candidat la Primăria capitalei). Cum chiar și publicitatea negativă este bună, au urmat problemele pentru economia reală generate de teologul de la finanțe prin ordonanțele e-tva.
Și telenovela asta nu se oprește, din păcate, aici…
Cam toată legislația românească e plină de bâlbe și de texte interpretabile. Poate aceasta este cauza principală pentru care statul nu poate recupera prejudiciile de la marii evazioniști! În schimb, vine cu reglementări peste reglementări, care fac viața din ce în ce mai grea pentru micii antreprenori și, în special, pentru cei care încearcă cu orice chip să se conformeze…