Blog

Blog
Lumea lui Banksy

Comments (0) - Franta, Turism

Lumea lui Banksy

Când m-am documentat în privința expozițiilor pe care le puteam vedea la Paris, m-am bucurat atunci când pe listă mi-a apărut Muzeul Banksy cu a sa expoziție „Lumea lui Banksy” și, opțional, „Walled off hotel”, o reproducere a hotelului său din Bethleem. Așa că a intrat pe listă și am luat imediat și biletele.

Muzeul se află în plin centru al Parisului, pe Rue du Faubourg Montmartre, la doi pași de marile bulevarde, de marile magazine (Galeries Laffayette și Printemps) și de opera Garnier. În plus mai era și la doar trei stații pe linie directă de la Gara de Est, lângă care se afla hotelul ales de mine pentru acest sejur.

Expoziția dispusă pe două nivele (parter și subsol) reproduce câteva dintre graffitiurile cele mai faimoase ale artistului, transformat între timp într-o mașină de marketing și făcut bani. Nu că asta ar fi ceva rău…

Din ceea ce am vazut acolo cel mai mult mi-au plăcut amantul atârnat pe geam, faimoasele fetițe cu baloane, mașina de aruncat bombe (când i-am trimis-o unui prieten, i-am zis că dacă-i place Prințesa X, o să-i placă și asta), copilul care dă de pământ cu un bărbat adult în timpul unui meci de judo și polițiștii care se sărută pe mijlocul străzii. Însă sunt mult mai multe lucruri frumoase de văzut…

Walled off hotel este de fapt un hotel complet funcțional cu camere decorate chiar de Banksy și dintre care unele nu sunt închiriate ci sunt amenajate pentru a fi vizitate. Majoritatea sunt niște chițimii în care abia ai loc să te învârți, ca multe alte camere de hotel din Paris. Una singură este mai spațioasă. Iar picturile de pe pereți sunt de fapt reluări a ceea ce văzusem și în expoziție.

Una peste alta, experiența nu a fost neplăcută, dar nici una pe care să-mi doresc s-o repet… prea curând…

Clipurile video ale trecerii prin expoziție și prin hotel le găsiți pe canalul meu de YouTube (1, 2, 3, 4).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *