Blog

Blog
Din Egipt la orientaliștii francezi…

Comments (0) - Turism

Din Egipt la orientaliștii francezi…

Și am ajuns din nou la Atelier des Lumières pentru două expoziții imersive: „Egiptul faraonilor de la Kheops la Ramses II” și „Orientaliștii – Ingres, Delacroix, Gérôme”.

Prima expoziție începe cu o furtună de nisip, care le-a dezvăluit savanților francezi, însoțitori ai lui Napoleon (știți povestea cu măgarii și savanții la mijloc…), vestigiile egiptene.

Egiptul are propria sa cosmogonie, în care înfruntările zeilor ni se dezvăluie înainte de apariția primilor oameni!

Călătoria continuă pe Nil, fluviu sacru și sursă a vieții. Ni se dezvăluie viața cotidiană prin intermediul basoreliefurilor magnifice, a picturilor și a papirusurilor. Se deschid șantiere gigantice, iar piramidele se înalță sub ochii noștri, una câte una, adăpostind mormintele celor trei regi eterni, păziți de maiestuosul Sfinx. Longevitatea formidabilă a Egiptului antic este intim legată de faraoni: Khefren, Hatșepsut, Tutmosis III, Akhenaton și Nefertiti. Ne privesc cu toții de la înălțimea statuilor lor…

Nilul irigă spațiul, iar aurul, carnea zeilor, se topește formând bijuteriile fabuloase ale regilor și reginelor. Vedem sutele de temple dedicate multitudinii de zeități, de la Luxor la Abu Simbel. Toate aceste complexe impunătoare au fost centre culturale, spirituale, economice și politice, în care viața și moartea sunt sărbătorite prin procesiuni grandioase.

Ni se deschide apoi Valea Regilor, care adăpostește faimosul mormânt al lui Tutankamon. Însă și Valea Reginelor are comorile ei, cum ar fi mormântul reginei Nefertari, ce ni se dezvăluie în culori strălucitoare.

Ciclul vietii se termină și suntem conduși în lumea de dincolo… Aici, se termină și călătoria noastră care ne-a dezvăluit, în mai puțin de o oră, doar o mică parte din fascinantul Egipt antic! Au mai rămas însă atâtea mistere de dezlegat…

Schimbăm registrul după o scurtă pauză și vedem deschizându-se porțile orientului în secolul XIX pentru pictorii occidentali atrași de lumina puternică a sudului, cu peisaje aride, culori și arhitectură cu motive spectaculare. Povestea ne-o spune la început Delacroix, prin caietele lui de călătorie. Cei mai mulți dintre noi îl cunoaștem grație celebrului său tablou „Libertatea conducând poporul”. Aici ni se dezvăluie însă printr-un itinerar fascinant cu jocuri de umbre și lumini, parfum de mirodenii, ritmuri și sonorități de instrumente orientale și momente inedite surprinse de schițele sale.

Îl urmează apoi și alții: Constant, Vernet, Gérôme, Guillaumet, care vor planta decoruri de altădată și ne vor invita să șerpuim pe străzile înguste și aglomerate ale orașelor orientale, să ne ascundem în interior de lumina puternică a soarelui, să pătrundem în inima dansului și să ne plimbăm prin palate somptuoase.

Acompaniem artiștii în peregrinările lor și trăim epuizanta traversare a deșertului, oprindu-ne în oaze. Descoperim animale sălbatice și vânătoarea lor.

Iar la final descoperim misterioasele haremuri, acest univers senzual, plin de fantasme, rămas inaccesibil orientaliștilor și pe care aceștia și l-au imaginat doar. Vaporii hamamului se ridică și ni se dezvăluie femeile îmbăindu-și formele ireale, ultima dintre ele fiind „Marea Odaliscă” a lui Ingres, capodoperă a orientalismului oniric și idealist.

Cu ea visul se termină și suntem readuși în saloanele elegante din Parisul secolului XIX, după ce am urmărit acest miraj al orientaliștilor.

Și sigur, totul se termină cu trezirea la realitate. Lumina se aprinde și mai vedem doar pereții gri ai fostei forje, care găzduiește acum acest atelier al iluziilor luminii…

Frânturi din aceste expoziții imersive puteți găsi pe canalul meu de YouTube. Abonați-vă ca să fiți atenționați de câte ori postez ceva nou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *