Blog

Blog
Atelier des Lumières

Comments (1) - Turism

Atelier des Lumières

Am mai scris despre vizita la Atelierul Luminilor din Paris într-un articol publicat astă vară. A fost primul meu contact cu așa-numita artă imersivă și sper că nu a fost și ultimul.

Am văzut atunci „Van Gogh, noaptea înstelată” și „Yves Klein, infinitul albastru”, ratând, dintr-o eroare de programare, cea de a treia expoziție „Chagall, Paris-New York.”

Pentru cel care intră pentru prima oară la o asemenea expoziție, începutul nu poate fi promițător. Inițial intri într-o sală goală, în cazul meu o fostă hală industrială, și te întrebi ce înseamnă asta, ce cauți acolo și de ce ai dat banii pe bilet.

Apoi începe spectacolul… Un film proiectat 360°, din toate părțile, pe toate suprafețele disponibile, inclusiv pe tine. Aveam mâinile în picturile lui van Gogh și, un pic mai târziu, picioarele în albastrul infinit al lui Klein.

În primul moment nici nu știi în ce parte să te uiți… Imaginile vin peste tine din toate direcțiile, acompaniate de muzică. Te scufunzi într-un lan de floarea soarelui, cu flori uriașe sau într-un imens oraș albastru. Ești un pitic, dar unul care vede totul.

Nu vreau să spun mai multe. Am filmat câteva clipuri scurte, cu telefonul, pe care le-am inserat în text. De data asta vreau să las imaginile să vorbească.

Sper să vă placă!

Iar dacă veți considera că rezonați cu acest fel de experiență, o puteți avea și la Bucuresti. Nu este neapărat necesar să mergeți la Paris sau în altă locație europeană. MINA, Muzeul Imersiv al Noilor Arte, ne oferă această experiență pe strada George Constantinescu nr. 2-4, la București! Asta ca să nu mai spună cârcotașii că Bucureștiul nu mai este Micul Paris…

1 Comment

  • Trei zile la Paris - Bogdan Buzdugan

    9:01 AM, March 2024

    […] Luvru, Muzeul Marmottan, Muzeul Grévin, Muzeul Delacroix, Dali Paris, Atelierul lui Brâncuși, Atelier des Lumières, Muzeul Rodin. Și am mai scris despre cum se vede parisul de sus: Ascensiunea pe Tour Eiffel și […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *