Blog

Blog
Castelul din Blois

Comments (0) - Franta, Turism

Castelul din Blois

Castelul, situat foarte aproape de centrul orașului Blois, a fost reședința favorită a regilor Franței din perioada Renașterii și rămâne un castel al misterelor și al asasinatelor. De exemplu, aici a fost asasinat ducele de Guise și fratele lui, cardinalul Louis de Lorraine, principalii oponent ai fiului preferat al Caterinei de Medicis, Hernric III, de către garda personală a regelui, faimoșii „Cei 45”. Într-una dintre camere veți putea chiar admira, într-un tablou pictat de Paul Delaroche în 1834, această „faptă de arme” a gărzii regale.

Castelul regal de la Blois prezintă panoramă magnifică a artei și istoriei castelelor de pe Loara. Cele patru aripi, care înconjoară curtea, formează un exemplu unic de evoluție a arhitecturii franceze între secolele 13 și 17, edificiul evocând prin diversitatea stilurilor destinul a 7 regi și 10 regine ale Franței.

De-a lungul vizitei, în cursul căreia veți descoperi 17 săli făcând parte din apartamentele regale, 9 săli ale muzeului de artă, sala Statelor Generale, care, cu cei 514 m2, este cea mai mare din castel, veți descoperi secretele curții regale a Franței, cu dramele, intrigile și jocurile de putere.

În pereții acoperiți cu lemn sculptat se ascund nu mai puțin de 237 de compartimente secrete, în care, inițial, s-a crezut că regina Franței, Caterina de Medicis, își ținea colecția de otrăvuri. Însă, spre dezamăgirea doritorilor de senzațional, istoriicii consideră mai probabil ca în aceste compartimente să fi fost ținute mici obiecte de artă și bijuterii.

Apartamentele regale au fot restaurate și sunt mobilate și ornate cu decoruri realizate în secolul 19 după planurile celebrului Viollet-le-Duc. Decorurile sunt dominate de cele 6.720 de flori de crin, simbol al regalității Franței, de 237 de candelabre și de numeroasele monograme ale lui Francisc I (35), Caterina de Medicis (180) și Henric III (192).

Puteți admira și faimoasa scară exterioară în spirală care urcă trei etaje și, nu în ultimul rând una dintre cele mai frumoase vederi a râului regal, așa cum era numită Loara în timpul renașterii.

Iar la iesire, nu ratați parcul orașului cu arbori săi seculari ori Casa Magiei, care adăpostește o colecție excepțională de ceasuri și automate create de magicianul francez Robert-Houdin, a cărei fațadă a fost transformată într-un enorm ceas dragon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *