Bugetul dezastrului
Am început un nou an și, bineînțeles, a fost adoptat un nou buget de stat de către coaliția aflată la guvernare. Este, din păcate, doar un buget menit, eventual, să le asigure câștigarea alegerilor din acest an și nu are nicio legătură cu realitățile economice ale României! Dacă le câștigă vor vedea ei cum o scot ei la vopsea, iar dacă nu, vorba lui Ludovic al cinșpelea, după ei poate să vină potopul… Ei sigur vor fi pe Arcă, iar noi în apa rece…
Chiar dacă acum la Ministerul de Finanțe nu mai e Câciu ci Boloș, bugetul a rămas, din punctul de vedere al creșterii economice și al veniturilor unul al viselor și al iluziilor. Și am să îmi explic în continuare afirmația. Cresterea economică în țară a fost în anul ce-a trecut de 2%, la jumătate față de estimarea de la începutul anului. Acum din nou se prognozează o creștere economică de 3,4%. Dar economia este deja în genunchi, datorită creșterilor de taxe și a salariului minim fără a se baza pe o creștere a productivității muncii. De aceea probabil, în cel mai bun caz, țara noastră va păstra un ritm de creștere similar cu cel din 2023, adică 2%. Guvernul a fost din nou foarte optimist în privința creșterii veniturilor bugetare, cu 18%. Dar optimiștii bine informați știu că acestea, cel mai probabil, vor crește foarte puțin. Vor crește și cheltuielile, cu 9%, însă această creștere este reală sau poate chiar subestimată ținând cont de protestele care aduc permanent noi pretenții salariale sau de subvenții. Au fost asumate creșteri salariale și de pensii, care, multe dintre ele, erau necesare. Deficitul bugetar estimat este de 5%, adică de aproape 18 miliarde de euro. Pentru acoperirea lui ar trebui făcute alte împrumuturi. Asta în condițiile în care, în 2023, serviciul datoriei publice a fost de 9% din PIB, adică aproape 30 de miliarde de euro. Dacă ar trebui să plătim noi ca cetățeni datoriile făcute de politrucii inconștienți și incompetenți, care ne conduc de când cucii, ar trebui să scoatem fiecare din buzunarele proprii 8.000 de euro! Vi se pare puțin? Cea mai mare parte a populației nici măcar nu are acești bani!
Finanțările UE reprezintă 11% din veniturile bugetare. Și aici avem o necunoscută, pentru că aceste finanțări se dau pentru realizarea unor proiecte pe care, dacă nu le duci la bun sfârșit la timp, nu primești banii…
Pentru că este an electoral nici măcar nu s-a pus problema scăderii reale a cheltuielilor!
Un buget echilibrat și realist ar fi trebuit să se bazeze pe o crestere economică de 2%, o scădere a cheltuielilor de funcționare a statului, în special cu salariile, și o menținere a prognozei veniturilor la nivelul real din acest an, cu un deficit de maxim 3%. Guvernul ar fi trebuit să se concentreze în acest an pentru creșterea veniturilor prin îmbunătățirea colectării taxelor și contribuțiilor, eliminarea muncii la negru și la gri, în special în rândul companiilor care fac afaceri cu statul, și scoaterea la lumină a economiei subterane. Și am și aici câteva cifre. 35% din TVA-ul declarat nu se încasează. Iar ponderea economiei subterane, care nu plătește taxe, în PIB este, conform estimărilor specialiștilor, de 30 %! În privința TVA-ului, domnul Boloș, teologul care conduce Ministerul Finanțelor, se bazează foarte tare pe nou introdusa e-factură… În rest, Dumnezeu cu mila!
Avem în acest an cinci șanse să le dăm palme politrucilor, pentru că sunt cinci rânduri de alegeri! Dar pentru asta trebuie să găsim candidați serioși, din economia reală, care să facă pasul în față și să-și asume riscurile intrării în politică fără a deveni yesmen-ii unor imbecili, care știu doar să mintă, să încerce să aburească pe toată lumea și să tragă spuza pe turta lor proprie și personală!
Și dacă anul ăsta va trece cum va trece, să vedeți ce urgie vine în 2025! Și nu sunt un pesimist…