Blog

Blog
Castelul Beauregard

Comments (0) - Franta, Turism

Castelul Beauregard

Ascuns după un zid de verdeață, în centrul careului de aur, cum îl numesc francezii, Blois-Chambord-Chaumont-Cheverny, castelul de la Beauregard a fost printre primele care au fost clasate ca monument istoric în Franța, încă din 1840. Acest popas de vânătoare al lui Francisc I, apoi locuință de miniștri în secolele XVI și XVII, n-a încetat să fie înfrumusețat și dezvoltat de-a lungul secolelor.

Încă locuit, castelul se află în proprietatea aceleiași familii din 1926. Dar în mijlocul acestei adevărate inflații de castele de pe valea Loarei, ce-l diferențiază pe acesta, pentru a merita să fie vizitat?

În primul rând este vorba de faimoasa Galerie a Iluștrilor, care grupează 327 de portrete reprezentând personaje cheie ale istoriei Franței și a Europei. Vizitând-o, s-ar putea să descoperiți multe personaje cunoscute, unii dintre ei destul de apropiați de spațiul nostru carpato-dunărean…

Este opera monumentală a lui Paul Ardier, ministru de finanțe sub trei regi – Henri III, Henri IV și Ludovic XIII. Iar proprietarii actuali încearcă să o protejeze pentru a fi transmisă generațiilor viitoare.

Tot aici puteți vedea o bucătărie autentică din secolul XVI, cu 85 de vase de cupru și șemineele sale care funcționează de atunci. Se pare că aceasta este cea mai veche cameră a castelului, care a rămas intactă.

Ar mai fi de văzut cabinetul de lucru ale lui Jean de Thiers, numit„Cabinet de Grelots”, creat de Scribec de Carpi, un celebru ebenist al regelui Henri IV, și lucrat în lemn de stejar.

Parcul de 40 de hectare al castelului merită și el o plimbare!

Amenajată în 1992, extraordinara Grădină a Portretelor a fost realizată de arhitectul peisagist parizian Gilles Clement, ca un veritabil omagiu adus Galeriei Iluștrilor din castel. Aici putem contempla cele 400 de specii de plante perene și arbuști care compun această grădină compartimentată în 12 straturi de flori, fiecare cu culoarea sa.

De jur împrejurul grădinii, la piciorul zidurilor, pot fi admirate circa 100 de varietăți de trandafiri.

La doi pași de această grădină veți descoperi o altă alee magnifică, „L’Allée des Prunus”. Aș fi fost tentat să-i zic Aleea Prunilor, dacă nu ar fi vorba de cireși japonezi. Și, pentru că Japonia este foarte departe, aici, în anotimpul potrivit, puteți admira florile de cireș în toată splendoarea lor, ca orice japonez care se respectă…

Apoi veți parcurge Poteca Științei, unde, la umbra arborilor, veți descoperi personajele importante ale istoriei europene, clasate pe țări.

Și mai merită admirat pâlcul de copaci dedicat nepoților din familia proprietarilor, stejari pentu băieți și carpeni pentru fete.

Iar lângă nepoți pot fi admirați patru cedri libanezi magnifici, în vârstă de peste 250 de ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *