Blog

Blog
Castelul regal de la Amboise

Comments (0) - Turism

Castelul regal de la Amboise

Dacă Langeais, a fost castelul căsătoriei cu Anne de Bretagne pentru Carol al VIII-lea, Amboise este castelul copilăriei sale și cel care i-a adus moartea. De fapt totul s-a întâmplat într-un mod foarte straniu. Coborând împreună cu soția spre șanțurile castelului pentru a urmări o partidă de „jeu de paume”, strămoșul tenisului de astăzi, s-a lovit foarte puternic la cap la trecerea printr-o portiță foarte joasă și deși totul părea în regulă și a putut urmări o mare parte a partidei, s-a prăbușsit subit la un moment dat, și-a pierdut cunoștința, a fost cuprins de frisoane și un tremurat spasmodic, iar după câteva ore a murit! La 27 de ani…

Castelul este construit pe un promotoriu și de pe ziduri oferă o imagine extraordinară asupra văii Loarei. În cadrul vizitei veți vedea și un turn în care, pe un drum care urcă în spirală se făcea aprovizionarea castelului cu ajutorul carelor trase de cai.

Pavilionul regal oferă o imagine a vieții la curtea Franței. Parterul și primul etaj sunt consacrate evocării renașterii și a regilor care au importat-o din Italia, iar cel de-al doilea etaj secolului al XIX-lea, cu renovarea castelului sub domnia regelui Louis-Philippe. Pot fi descoperite sălile de gardă, Sala Mare de Consiliu cu decorurile sale spectaculoase, camera regelui și turnul despre care v-am povestit deja.

Capela regală a castelului este dedicată Sfântului Hubert, patronul vânătorilor, și este una dintre minunile arhitecturale ale castelului. Fostă capelă privată a regilor Franței, pare suspendată deasupra orasului și oferă decoruri somptuoase cu motive vânătorești, sculptate în tuf vulcanic, o piatră moale specifică văii Loarei și care permite lucrături dintre cele mai fine. Dar nu trebuie trecute cu vederea nici vitraliile extraordinare ale capelei! Aici se află și mormântul lui Leonardo da Vinci, care și-a petrecut ultimi ani la o aruncătură de băț de castel, la Clos-Lucé.

După vizita castelului și a capelei, trebuie să treceți un pic și prin parcul de două hectare. Prima parte, terasa Napoli are liniile desenate de un… napolitan, la sfârșitul secolului XV, și a fost prima grădină italienească a regatului. Cea de a dona parte este grădina contemporană din interiorul conturului parcului englezesc imaginat chiar de Louis-Philippe în secolul XIX. Veți vedea mii de tufișuri sferice, perfect decupate, și mulți arbori seculari de mai multe soiuri. Și spre deosebire de parcurile noastre, aici nu o să vedeți plăcuțe cu „Nu călcați pe iarbă!”, ci multă lume venită la picnic…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *