Blog

Blog
Strecurătoarea fiscală

Comments (1) - Politică

Strecurătoarea fiscală

În urmă cu câteva zile importantul nostru prim ministru, care a trecut de la fapte la vorbe, ne-a informat că fiscalitatea țărișoarei e ciuruită ca o strecurătoare. Măcar o dată a avut dreptate! Codul fiscal, prin modul său de aplicare, este într-adevăr o strecurătoare cu geometrie variabilă, care lasă să treacă netaxați prietenii și e un fel de Robin Hood cu restul lumii. Un Robin Hood care se preface doar că împarte săracilor ceea ce fură…

De vreo două luni ni se tot spune, pe toate canalele media, că trebuie mărite taxele pentru a crește veniturile colectate la buget. Altfel nu vom putea ține deficitul sub control și luăm bătăiță de la Comisia Europeană cea rea, care o să ne taie și fondurile nerambursabile pe deasupra…

Pentru cei care nu știu ce este acest deficit, el reprezintă de fapt diferența negativă între veniturile și cheltuielile statului. Că dacă ar fi pozitivă ar fi excedent și atunci am sta foarte bine și nici măcar nu s-ar gândi guvernanții la măriri de taxe, ci doar la măriri de salarii pentru bugetari și, eventual, la noi pensii speciale!

Deci la crearea acestui deficit contribuie doi factori: veniturile prea mici și cheltuielile prea mari. Tot auzim despre necesitatea creșterii veniturilor prin majorarea taxelor, dar nu se spune aproape nimic în mod concret despre reducerea cheltuielilor. Deși, de la cheltuielile aberante ale statului, cu un aparat bugetar supradimensionat de circa trei ori, a pornit totul!

Ca o scurtă recapitulare: fostul ministru de finanțe, domnul Câciu, a visat într-o noapte că în acest an vom avea o creștere de venituri de circa 20-30 de miliarde, care, ce să vezi, s-a dovedit a fi o utopie… Dar incompetentul din vârful finanțelor românești a aliniat cheltuielile cu veniturile și așa a ieșit un buget pe 2023 cu un deficit, teoretic, de 4,4 %, dar practic de 5,5% (mult peste regulile pe care le-am acceptat atunci când am aderat la Uniunea Europeană).

Să revenim însă la creșterea veniturilor. Înainte de a mai majora din nou taxele (au mai fost mărite o dată la începutul acestui an), statul ar trebui să colecteze mai bine veniturile actuale. Pentru că 35% din TVA rămâne necolectat și nu ajunge la buget. De asemenea, economia subterană (care nu produce taxe decât indirect prin banii pe care-i cheltuie uneori beneficiarii ei) este estimată la 30% din PIB. Iar ea este compusă din salarii nedeclarate (două treimi) și din venituri nedeclarate (cealaltă treime). Dacă ar reuși să scoată la lumină doar 10% din economia subterană (adică 3% din PIB), atunci nu ar mai fi probleme cu deficitul bugetar din acest an. Iar dacă ar colecta mai bine și TVA-ul, am ajunge probabil la excedent.

Însă de fapt aceste aspecte nici măcar nu-i interesează. Cine credeți voi că produce toată această evaziune fiscală? Pe cine credeți că lasă fiscul să treacă neatins prin găurile strecurătoarei fiscalo-politice cu geometrie variabilă? Pe antreprenorii obișnuiți, care au avut o idee sau au o pasiune și s-au apucat de afaceri? Să fim serioși! Ăștia sunt cuminți și cu taxele la zi. Ei știu că sunt fiii ploii și că dacă întârzie cu taxele nu-i iartă nimeni și se trezesc imediat cu înștiințări, penalități și dobânzi de la fisc. Cei care produc toată această evaziune fiscală sunt tocmai firmele căpușă ale prietenilor și partenerilor de afaceri ai politicienilor, care trăiesc foarte bine din sute sau mii de contracte cu statul. De ăștia nu se atinge nimeni!

Și de aceea trebuie să mai mărească taxele… Până când bietul măgăruș, care-și poartă greaua povară fiscală, se va prăbuși sub greutatea imensă, mereu mai mare, pe care trebuie s-o ducă-n spinare…

Și toate astea pentru că, prin neimplicare, am lăsat niște incompetenți să ajungă la ciolan, iar acum se țin cu dinții strânși de el și nu-i mai dau drumul…

Continuăm pe drumul ăsta și anul viitor?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *