Blog

Blog
Borduriada primarului Facebook

Comments (0) - Politică

Borduriada primarului Facebook

Primarul nostru, din sectorul 6, rămăsese în urmă față de omologii săi de la alte sectoare, în special față de Negoiță de la 3, la capitolul înlocuirilor de borduri. Însă, de vreo două luni, face eforturi susținute de recuperare a acestui decalaj prin lucrările începute, e adevarat cam dezordonat și din toate părțile, pe străzile și aleile din interiorul buclei din Drumul Taberei.

Mie, care am făcut inginerie și proiectare timp de aproape 20 de ani, mi se pare că toate lucrările pe care le face Primăria Sectorului 6 suferă de bolile copilăriei (a se citi lipsa de experieță a factorilor de decizie din primărie, proiecte făcute pe genunchi etc.) și nu țin deloc cont de disconfortul, chiar dacă, în general, numai temporar, al locuitorilor zonei. În loc să se înceapă într-un loc, să termine rapid și abia după aceea să atace altă zonă, lucrările au fost începute din toate părțile și, datorită faptului că se refac și locurile de parcare existente, aproape că nu mai ai unde să lași mașina când vii acasă.

O altă problemă cu refacerea locurilor de parcare, pe care mi-au semnalat-o și prieteni din alte părți ale sectorului, este faptul că în loc să se înmulțească după această refacere, numărul lor scade: fie că apar prelungiri de alei și zone pietonale, fie pentru că se fac niște alveole unde se mai plantează niște copăcei… Și dacă ar face acest lucru în zonele mai aride ale sectorului nu aș avea probabil, nimic de comentat. Dar în Drumul Taberei și în special pe buclă, blocurile sunt înconjurate de o adevărată pădure. Și apropo de pădure, au fost plantați vreo patru copăcei în alveole în mijlocul locurilor de parcare de pe Târgu-Neamț, chiar lângă parcul Moghioroș. Dar asta e, de multe ori nu vezi pădurea din cauza obsesiei pentru copăcei.

Și pentru că l-am văzut lăudându-se pe Facebook că modernizează străzi de care nu s-a mai ocupat nimeni de 43 de ani, îi atrag atenția domnului primar că străzile Pașcani, Delinești și Cetatea Histria au fost refăcute de fostul primar cu vreun an înainte de alegeri, așa că le putea lasa cu bordurile puse atunci, care nu era nevoie să fie schimbate și nici nu era nevoie să mai umble la locurile de parcare existente pe aceste străzi decât ca să le înmulțească.

Iar apropos de modul în care se fac lucrările, pe finalul săptămânii teecute s-a început asfaltarea aleii care duce la blocul în care locuiesc, dar n-au apucat să o termine, așa că tot weekendul a trebuit să călcăm în smacolina aia lipicioasă dacă voiam să ieșim din bloc și să mergem spre stradă, cărând apoi smoala în casă!

Să nu mă întelegeti greșit, nu sunt împotriva a ceea ce face actualul primar al sectorului 6. Face multe lucruri bune, dar nu văd o evoluție, nu văd grija pentru confortul cetățeanului care l-a votat și ai cărui bani îi cheltuie prin ceea ce face.

Ce aș vrea eu să văd:

  • Lucrări foarte bine organizate, după proiecte bine făcute, care să fie începute și terminate rapid deranjând cât mai puțin locuitorii din zonă;
  • Locuri de parcare cât mai multe. Nu mai știu unde am citit că sunt vreo 50.000 de cereri nerezolvate pentru că nu există parcări pentru aceste mașini. A se baza cineva pe scăderea numărului de mașini este o utopie, iar impozitul auto și taxele pe locurile de parcare reprezintă unele dintre sursele de finanțare importante ale primariei;
  • Sistematizarea tuturor străzilor și aleilor dintre blocuri cu sensuri unice și reducerea vitezei la 30 km/h, așa cum este în zonele rezidențiale din toate țările civilizate! În acest fel se pot realiza și foarte multe locuri de parcare cu costuri mici.

Și ca să revenim la borduri, că de acolo am pornit, mi-aș dori să văd un primar care are curajul să revină la bordurile de granit folosite în toate orașele din țările civilizate pentu că rezistă 100 de ani. Șmecherul de Halaicu, care era inginer constructor și știa foarte bine ce face, a fost cel care a început să înlocuiască bordurile de granit din București cu borduri de beton, care trebuie. locuite la frecare 5-6 ani. Iar urmașii săi au băgat foarte repede la cap  acest lucru, pentru că fiecare borduriadă înseamnă bani.

Sper, de asemenea, ca domnul primar să înceapă să mai învețe din greșeli și să vedem lucrurile evoluând mai repede în sensul confortului cetățenilor cu ajutorul cărora a ajuns unde este.

Și vă voi da două exemple de lucrări realizate cu peste 30 de ani în urmă la Paris în anul în care am locuit acolo:

  • Într-o perioadă a fost înlocuită o conductă care era îngropată sub trotuar pe bulevardul Pasteur. La șapte dimineața, când plecam la servici, îi vedeam desfășurând utilajele și începând să taie și să spargă asfaltul. Seara pe la șapte, când mă întorceam acasă, singura urmă care îmi spunea că acolo s-au făcut niște lucrări era culoarea ușor diferită a asfaltului de pe trotuar. Iar utilajele erau aranjate cât mai strâns astfel încât să încurce cât mai puțin trecătorii. Deci oamenii ăia nu spărgeau decât ceea ce erau în stare să termine în cele 8 ore de muncă. Lucrarea a durat vreo două luni și n-am văzut în nicio zi ceva lăsat neterminat.
  • La vreo trei luni de când mă instalasem în blocul de pe Cité Falguière, chiar vizavi, pe strada Falguière a început să se construiască un ansamblu de blocuri noi. Întâi au demolat construcțiile existente, apoi au săpat fundațiile și așa mai departe. Nu am apucat să văd blocurile terminate până când am plecat înapoi în țară, dar le-am văzut când m-am întors la Paris după vreo doi ani. Ce vreau să vă spun că muncitorii ăia lucrau extraordinar de curat și timp de vreo 9 luni cât am stat acolo nu mi-am murdărit niciodată pantofii de la șantierul de vizavi…

În decembrie 89, imediat după revoluție ne-am dorit o țară ca afară, dar, cu toată evoluția din acești peste 30 de ani, încă n-am ajuns până acolo. Suntem și noi de vină pentru asta, dar sunt de vină mai ales incompetenții care au condus și conduc țara, județele, municipiile, sectoarele, orașele și comunele!

De ce ar vrea să evolueze dacă se poate și așa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *