Muzeul Grévin
Muzeul Grévin este un muzeu privat al figurilor de ceară, unde sunt prezentate reproducerile în ceară ale unor personaje celebre. Fac parte integrantă din muzeu Teatrul Grévin (sala de spectacole) și Palatul Mirajelor (atracție utilizând principiile iluziilor optice). Sala Cupolei și sala Coloanelor au decoruri în stil baroc, care datează din 1882.
Aici veți întâlni peste 200 de personaje, de la Albert Einstein la Mahatma Gandhi, întâlnindu-i pe drum pe Michael Jackson și pe Alfred Hitchock. Sunt reconstituite numeroase scene din istoria Franței, cum ar fi captivitatea lui Ludovic al XVI-lea la închisoarea Temple sau Jeanne d’Arc pe eșafod.
Pornind de la expunerea figurilor de ceară a membrilor familiei regale după moartea lor, această activitate devine o artă a curții. Masca funerară a lui Ludovic al XIV-lea, realizată de Antoine Benoist este chiar faimoasă. Acesta crează un așa-numit „cabinet de ceară”, creând o expoziție în care prezintă tot anturajul reginei Maria-Tereza. Un secol mai târziu, Benoit Curtius este invitat la Paris, pe la 1770, pentru a prezenta la Palais Royal expoziția „familia regală la Versailles”. Curtius era ajutat de o fată tânără pe care o prezenta ca fiind nepoata sa și care nu era alta decât Marie Tussaud. În timpul Revoluției Franceze, aceasta face mulajele de ceară ale lui Marat, Robespierre și ale cuplului regal, după execuția acestora. După moartea unchiului său, ea pleacă în 1795 la Londra, unde deschide în 1835 faimosul muzeu Madame Tussaud. În secolul 19 mai multe muzee încearcă să urmeze calea lui Curtius și să egaleze succesul Muzeului d-nei Tussaud.
Abia în 1881, Arthur Meyer, director al cotidianului le Gaulois, a dorit ca cititorii să poată asocia o figură cu personalitățile despre care se scria în ziar. (Pe vremea aceea fotografia era abia la începuturi.) În acest scop se întoarce spre sculptorul, caricaturistul și creatorul de costume de teatru Alfred Grévin.
Muzeul Grévin își deschide porțile în 1882 și este un succes imediat. Din 1883 se implică în proiect și Gabriel Thomas, un finanțist aflat la originea societății de exploatare a turnului Eiffel și a teatrului de pe Champs Elisées. Acesta pune la punct structurile financiare care au permis muzeului să se dezvolte până în 1999 când este cedat Grupului Parc Asterix.
În prezent muzeul este împărțit în mai multe secțiuni:
- Figuri istorice – unde îi puteți întâlni pe La Fontaine, Regele Soare, doamna de Pompadour, Napoleon I, Albert Einstein și alții;
- Politicieni și oameni de decizie – unde îi găsiți pe Macron, Ioan Paul al II-lea, Charles de Gaulle sau Joe Biden;
- Bucătari celebri;
- Staruri ale modei – Jean Paul Gaultier, Ines de la Fressange, Christian Dior, Cara Delvigne, Chantal Thomas etc.;
- Regii umorului, de unde nu puteau lipsi Louis de Funès și Omar Sy;
- Staruri ale micului ecran;
- Eroi de ficțiune, unde vă întâlniți cu personaje de desene animate, eroi din filme de acțiune sau culte;
- Legende ale sportului, de unde nu lipsesc Cristiano Ronaldo, Tony Parker, Zidane, Mbappé;
- Stele de cinema, de la Hollywood sau Bollywood, actori francezi – Penelope Cruz, Ryan Gosling, Leonardo di Caprio, Marilyn Monroe, Alain Delon;
- Idoli ai muzicii – Maitre Gims, Katy Perry, Stromae, Edith Piaf sau Michael Jackson;
- Noi staruri;
- Noi experiențe, bazate pe emisiunile speciale ale televiziunilor franțuzești.
Eu am vizitat muzeul în 1992, dar nu am putut să stau prea mult. Soția mea are o problemă cu claustrofobia și când am intrat în hrubele care imitau spațiile de detenție pentru familia regală în timpul Revoluției Franceze, întunecoase și cu scene sângeroase, unde ne-a mai și speriat un angajat al Muzeului deghizat în gardian din secolul 18, n-a mai rezistat și a trebuit să plecăm. Însă muzeul este o experientă interesantă, prin care ar trebui să treceți!
Trei zile la Paris - Bogdan Buzdugan
4:51 PM, June 2024
[…] Musée d’Orsay, Hôtel des Invalides, Mormântul lui Napoleon, Muzeul Luvru, Muzeul Marmottan, Muzeul Grévin, Muzeul Delacroix, Dali Paris, Atelierul lui Brâncuși, Atelier des Lumières, Muzeul Rodin. Și […]