Muzeul Rodin
Rodin a fost primul dintre sculptorii moderni. Cu un an înainte de a muri, în 1916, și-a donat toate operele și colecția sa personală de antichități și obiecte de artă statului francez cu condiția ca acesta să amenajeze un muzeu în Hotel Biron, locul ultimului său atelier. Și Franța s-a ținut de cuvânt, a cumparat clădirea, a amenajat-o și în 1919 s-a deschis aici Muzeul Rodin. Hotel Biron a fost descoperit de sculptor în 1908 într-o stare de semi-abandon. A închiriat clădirea și a muncit aici până la sfârșitul vieții.
O mare personalitate a vremii lui, a lucrat cu foarte mulți artiști ai epocii. Și Brâncuși a lucrat timp de trei luni în atelierul său, trimis acolo de insistențele unor prieteni și ale reginei Elisabeta, dar a plecat pentru a-și găsi propria expresie artistică, spunând: „Nimic nu crește la umbra marilor copaci.” Iar Rodin nu s-a supărat, ci a spus: „Are dreptate pe termen lung. E la fel de încăpățânat ca mine.” Brâncuși a avut dreptate. De exemplu, sculptorița franceză Camille Claudel, deși era foarte talentată, iar Rodin a susținut-o puternic, nu numai datorită legăturii sentimentale pe care au avut-o, nu a reușit să iasă de sub umbra maestrului cu toate recenziile favoabile ale criticilor. Deși, de multe ori, se putea vedea influența ideilor ei asupra operelor lui Rodin. Abia după 1988 când apare filmul Camille Claudel, cu Isabelle Adjani în rolul titular, după un scenariu scris de Reine-Marie Paris, nepoata fratelui său poetul Paul Claudel, opera sa suscită din nou interes. Și tot în urma insistenței și muncii nepoatei sale un muzeu îi este dedicat la Nogent-sur-Seine.
Dar să revenim la Rodin și la muzeul său, unde veți descoperi toată opera maestrului în 18 săli și în Grădina cu Sculpturi. După primele săli, dedicate începuturilor sale artistice, veți descoperi într-o rotondă „Epoca bronzului” (L’age d’airain). În această sală decorată cu mobilă din secolul 18, reflexiile din oglinzile vechi adaugă o dimensiune poetică operelor. Un pic mai departe, „Sărutul” (le Baiser), cu marmura sa albă degajă o senzualitate fără echivoc. De la primul etaj, o privire pe fereastră este ca o avanpremieră a continuării vizitei în grădina cu sculpturi, unde se află „Gânditorul” (le Penseur).
În sala 16, operele Camillei Claudel ne reamintesc de legătura care i-a unit pe cei doi artiști. Parcursul se termină cu „Omul care merge” (L’homme qui marche), înconjurat de colecția de antichități a artistului. Această operă a făcut din Rodin unul dintre primii sculptori moderni!
Ieșind apoi în grădina cu sculpturi a muzeului veți înțelege subtila alianță dintre natură și sculptură. Florile care se schimbă în funcție de anotimp formează un fel de barieră vegetală ce pune și mai mult în valoare operele lui Rodin. Vara, umbra profundă a arborilor invită la un moment de destindere și contemplare. Grădina e împărțită între mai multe spații. Trandafirii de o parte și de alta a curții principale, încadrează clădirea care adăpostește colecțiile permanente. Între Invalizi și Tour Eiffel, încadrat de tufișurile de cimișir, „Gânditorul” (le Penseur), de pe postamentul său, contemplă „Poarta Infernului” (la Porte de l’Enfer) aflată în partea opusă a grădinii. Această parte a grădinii a fost realizată după 1920 când au fost distruse dependințele care încadrau clădirea muzeului.
Cele trei hectare ale grădinii cu sculpturi dezvăluie un evantai de ambianțe. „Monumentul Burghezilor din Calais” (le Monument au Bourgeois de Calais) interpelează trecătorii de pe strada Varenne, “Ugolin devorându-și copiii” (Ugolin dévorant ses enfants) se dezvăluie în mijloc, „Orfeu” se ascunde în tufișuri, în timp ce „Monumentul lui Balzac” (le Monument à Balzac) se sprijină pe Invalizi.
De când era în viață, Rodin își folosea grădina pentru a-si prezenta operele. Muzeul perpetuează această moștenire și vă invită să descoperiți relația dintre sculpturi și spațiul care le înconjoară.
Și dacă vi se face foame sau ați obosit, L’Augustine (Augustina), cafeneaua-restaurant din grădină este un loc unde vă puteți reface.
Iar dacă vreți să aflați și să vedeți mai multe despre Rodin, puteți face o excursie la Meudon, acolo unde artistul a locuit în ultimii 20 de ani ai vieții. Aici, în parc, străjuit de al său Gânditor veți descoperi și mormântul maestrului destul de aproape de malul Senei, alături de cea pe care a ales-o să-i fie soție, după o relație tumultoasă de zeci de ani, presărată cu infidețități și relații romantice de durată din partea lui…
Vacanță plăcută!
Advertoriale SEO
7:36 AM, August 2023
Admirabil! Rodin a fost un maestru al sculpturii care se poate bucura si de astazi de renumele obtinut. A fost unul dintre primele modele de sculptori moderni, si prin donarea operelor si colectia sa personala Uniunii Franceze, a lasat in urma sa o mostenire imensa si un muzeu dedicat. Astazi, Muzeul Rodin isi incanta vizitatorii si este, fara indoiala, una dintre cele mai fascinante destinatii din Paris.